Analistul politic, Alexei Tulbure consideră decizia de vineri a Curții Constituționale cu privire la anularea amendamentelor în Legea Supremă din 5 iulie 2000 drept o aberație. Fiind deputat în anul 2000, Tulbure a precizat că modificarea articolului 78 din Constituție a fost votată de o majoritate parlamentară constituțională. El amai adăugat că următoare decizie care ar putea fi luată de magistrații Curții, va fi anularea Declarației de Independență a Republicii Moldova.
Chiar dacă decizia Curții Constituționale a fost salutată de unele formațiuni politice parlamentare și extraparlamentare, aceasta a stârnit nemulțumirea liderului Partidului Nostru, Renato Ustîi. El a scris pe pagina sa de Facebook că partidul pe care îl conduce a fost scos încă o data din cursa electorală. Prin decizia de a reveni la normele constituționale până la anul 2000, magistrații au lăsat neschimbat doar punctul cu privire la vârsta candidatului. În prezenta modoficare Preşedintele Republicii Moldova poate fi ales doar cetățenul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi. Paradoxal, dar în vechea redacție Președinte putea deveni persoana care a împlinit 35 de ani.
Experții în drept constituțional spun că decizia magistraților Curții Constituționale cu privire la alegerea șefului statului de către popor nu contravine legii supreme.
Constituția va fi republicată în Monitorul Oficial în redacția finală. Totodată, Parlamentul urmeză să adopte legislația privind alegerea președintelui prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.