Precipitațiile din acest an nu vor asigura cantitatea de umezeală necesară pentru unele culturi agricole. De această părere este Mihai Vronschih, agronomul de la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia” din Bălți. El a precizat că culturile care cresc în adâncime ar avea de suferit din cauza insuficienței de umiditate. Potrivit lui Vronschih, rezerva de apă s-a acumulat doar la suprafața solului, la o adâncime maximă de doi metri. În opinia lui de vină ar fi seceta din vara anului 2016.
Agronomul spune că , culturile de toamna, precum grâul sau orzul, nu au reușit să se înfrățească . Ca urmare, încălzirea timpului de afară din ultimele zile, va stimula creșterea plantelor.
Agronomii se mai așteaptă încă la două valuri de răcire a vremii. Primul urmează să vină la mijlocul lunii martie și va dura aproape 10 zile. Cel de-al doilea ar putea fi în a doua decadă a lunii aprilie.
Pe de altă parte pomicultorii sunt puțin mai optimiști în procnosticuri și se așteaptă la un an bogat în roadă.
Specialiști vin și cu unele recomandări pentru agricultori:
- Plantați cât mai devreme culturile agricole pentru a folosi cât mai rațional rezervele de apă care sunt acum.
- Respectați distanța dintre plante, evitați să sădiți prea des.
- Prășiți iarba regulat deoarece un fir de iarbă absoarbe de trei ori mai multă apă decât o cultură agricolă.
- Pregătiți terenul pentru irigare, în cazul în care rezevele de apă acumulată se vor consuma.
Conform serviciului Hidrometeorologic de Stat, în anul 2016 Republica Moldova s-a confruntat cu o secetă hidrologică, una dintre cele mai grave din ultimele decenii.