A. Tănase sau I. Ceban sunt candidații lui Plahotniuc la conducerea primăriei Chișinău

După ce au fost reținuți și plasați în arest primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, viceprimarul Nistor Grozavu  și secretarul Consiliului Municipal, în târgul politic moldovenesc se vehiculează cine îi va asigura interimatul edilului. Consilierul municipal din partea Partidului Nostru, Ilian Cașu, spune că pentru acest fotoliu vor lupta doi candidați. Potrivit lui Cașu, posibilii candidați sunt Ion Ceban, de la socialiști sau fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Anume ei ar putea conduce primăria capitalei, dacă actuala conducere va fi deferită justiției.

Acum această persoană poate fi atât din rândul consilierilor municipali, cât și din afară. ,,Din afară’’ înseamnă că nu este neapărat să fie consilier municipal. Aici intrăm în zona speculațiilor. În târgul politic de la Chișinău se vehiculează doi candidați: unul pe stânga altul pe dreapta ambii controlați de Plahotniuc. Este  vorba de Ion Ceban pe stânga și Alexandru Tănase pe dreapta.

Ex-ambasadorul Republicii Moldova la ONU și Consiliul Europei,  Alexei Tulbure spune că indiferent cine îl va înlocui pe Chirtoacă va fi omul lui Plahotniuc.

Plahotniuc va ceda Capitala unei persoane cotrolate de Plahotniuc. Vor fi aceștia socialiști sau Alexandru Tănase oricum aceste persoane vor fi sub controlul clanului  lui Plahotniuc.

Despre venirea lui Alexandru Tănase la cârma primăriei Chișinău a vorbit și liderul Mișcării Antimafie, Sergiu Mocanu în cadrul emisiunii Important de la TVC21.

Deputatul  PCRM, Ina Șupac, a scris pe pagina s-a de facebook o postare, în care explică de ce nu vor avea loc alegeri anticipate ale primarului, așa cum și-o dorește Partidul Socialiștilor.

,,Alegerile anticipate nu vor fi. Potrivit ei, liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, va numi în această funcție o persoană convenabilă lui, pentru a controla și conduce procesele în municipiu în continuare. Dacă schimbăm poziţia termenilor rezultatul rămâne neschimbat, – a scris Șupac pe pagina sa de Facebook.

Justificându-și poziția, deputatul a adus la cunoștință despre importanța a două articole, din Legea Administrației Publice Locale, care ar putea opri apetitul unor partide care pretind la funcția de primar, prin alegerea acestuia.

Conform cu art. 33 (1) „În cazul în care a fost deferit justiţiei pentru săvârşirea unei infracţiuni, primarul poate fi suspendat din funcţie pînă la soluţionarea definitivă a cauzei. Organizarea de noi alegeri pentru funcţia de primar nu se admite pe întreaga durată a suspendării.

Art. 34 (2) din aceeași lege prevede: „Dacă viceprimarul, din motive obiective, refuză interimatul funcţiei de primar sau dacă primarul şi viceprimarul sînt suspendaţi din funcţie concomitent, sau, din anumite cauze, aceste funcţii devin vacante, consiliul local împuterniceşte, în termen de 5 zile, o altă persoană să exercite temporar atribuţiile primarului. „

Deci, viceprimarul Nistor Grozavu se află, în prezent, în arest la domiciliu, fiind cercetat în același dosar al parcărilor cu plată, în care a fost reținut, joi, Chirtoacă.
Aceeași lege, a Administrației Publice Locale, prevede că, în caz de absenţă temporară, primarul poate delega, sub proprie răspundere, exercitarea atribuţiilor sale viceprimarului sau, după caz, secretarului consiliului, pe întreaga durată a absenţei sale.

În acest caz, secretarul a fost la fel reținut, de rând cu alte opt persoane de la Primăria Chișinău. Articolul cu privire la interimatul funcției de primar prevede și o a treia situație, și anume:

Dacă primarul şi viceprimarul sunt suspendaţi din funcţie concomitent sau, din anumite cauze, aceste funcţii devin vacante, consiliul local împuterniceşte, în termen de 5 zile, o altă persoană să exercite temporar atribuţiile primarului.

Primarul municipiului Chişinău a fost reţinut joi de procurorii anticorupţie şi CNA în dosarul parcărilor cu plată. Acesta a fost plasat în izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie pentru 72 de ore, fiind bănuit de trafic de influenţă.

În urma audierilor efectuate de procurori şi administrării materialului probator s-a constat că edilul i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor, ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze  contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului municipal.

Imaginile perchezițiilor de la apartamentul edilului Capitalei de către ofițerii CNA și procurori au fost făcute publice în exclusivitate de un post de televiziune controlat de PSRM. Ex-ambasadorul Republicii Moldova la ONU și Consiliul Europei, Alexei Tulbure spune că a găsit o explicație acestui fapt.

Asta vorbește despre faptul că aceste televiziuni controlate de Plahotniuc sau Dodon execută aceleași comenzi. Televiziunile socialiștilor au încetat să fie televiziuni de opoziție.

Dar cum rămâne cu  referendumul, pentru demiterea lui Chirtoacă, ințiat de socialiști? Cu un răspuns la acest subiect vine și fostul deputat, Alexandr Petkov.

Niemni nu are nevoie de aceste semnături. Toți sunt la curent, în special socialiștii. Mai mult ca atât Dodon când a anunțat despre desfășurarea referendumului consultativ care urmează sp fie desfășurat în darta de 24 septembrie. Este clar că de la unul dintre acestea el trebuie să renunțe. Dar el nu o face. Pentru că legea spune clar că până la referendum cu 120 de zile și după el 120 de zile nu ai dreptul să faci altul. Deci după ce a avut loc un plebescit trec 120 de zile și este desfășurat altul. Două referendumuri cu intervale de o săptămână nu pot avea loc. Dodon știe acest lucru. Cu această ocazie Dodon și-a mințit electoratul.  El s-a folosit de antipatia chișinăuienilor față de Chirtoacă care au venit să semneze pentru demiterea lui. 

 Alexandr Petkov și-a exprimat nemulțumirea față de instituțiile de forță care luptă împotriva corupției, de ce au tolerat  aprope zece ani fărădelegile lui Dorin Chirtoacă?

Prin reținerea lui Chirtoacă, putetera arată că se luptă  cu cinevă. Acest fapt denotă că puterea nu mai poate tolera fărădelegile lui Chirtoacă din oraș. O întrebare importantă aș adresa: Unde a fost actual putere inclusiv cei care au venit să-l aresteze pe Chirtoacă? Pentru a nu căuta un răspuns vi-l dau eu, același Chetraru, Viorel Morari s-au aflat la putere și s-au ocupat cu lucruri obscure prin intermediul lui Chirtoacă și Nistor Grozavu. 

Cu o completare la cele spuse de Petkov a venit și ex-ambasadorul Republicii Moldova la ONU și Consiliul Europei, Alexei Tulbure.

Eu numesc ceea ce se întâmplă la Chișinău că justiția controlată de Plahotniuc curăță terenul de unii coplici pentru ai instaura pe alții. În acest caz nu putem numi justiție, dar o modalitate de consolidare a lui Plahotniuc la putere.

Dacă Plahotniuc încearcă să-și întărească pozițiile la Primăria Chișinău prin numirea unui primar interimar, să examinăm candidaturile menționate anterior de vicepreședintele Partidului Nostru Ilian Cașu. Este vorba despte Ion Ceban și Alexandru Tănase.

Ion Ceban în prezent este purtător de cuvânt al Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Până a căpăta această funcție a fost consilier municipal la Primăria Capitalei din partea PSRM. A fost membru al PCRM până la 28 septembrie 2012 și era cunoscut ca unul dintre fruntașii PCRM, participând activ la protestele organizate de comuniști.

Ce-a de a doua candidatură, Alexandru Tănase fost președinte a Curții Constituționale și ministru a Justiție. În anul 2011 Tănasea părăsit rândurile Partidului Liberal Democrat din Moldova condus pe atunci de Vlad Filat. Plecarea lui Alexandru Tănase a fost comentată atunci de unii PLDM-ști precum că Filat i-ar fi promis să-l facă primar de Chișinău, în 2011. De fapt Alexandru Tănase a fost mințit. Pentru funcția de primar a fost înaintat Victor Bodiu. Poate nu este întâmplătoare plecare lui Tănase de la conducerea Curții Constituționale…

Dacă este să facem o paralelă cu evenimentele  de la Chișinău, am putea observa o situație opusă și la Bălți.  Aici reprezentanții fostei conduceri a primăriei care erau suspectați pentru acte de corupție au fost numiți în funcții importante de nivel republican. Unii dintre ei, foști comuniști, au devenit peste noapte membri ai partidului de guvernare, PDM în loc să ajungă la răcoare. Pe marginea acestor cazuri vom reveni cu detalii la începutul săptămânii viitoare.

Plahotniuc