A fost reținut ex-președintele CA Bălți. Alexandru Gheorghieș este cercetat pentru îmbogățire ilicită

Alexandru Gheorghieş, ex-președintele Curții de Apel Bălți a fost reținut de procurorii anticorupție, în dimineața zilei de 16 noiembrie. Asta după ce angajații SIS și procurorii au descins cu percheziții în biroul de serviciu, în mijloace de transport, dar și în alte locații ce aparțin judecătorului din cadrul instituției meționate mai sus.

Magistratul este cercetat pentru îmbogățire ilicită. Astfel, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii SIS au constatat existența bănuielii rezonabile că, începînd cu anul 2014 și pînă în prezent, magistratul a deținut și folosit prin intermediul persoanelor terțe bunuri care nu au fost incluse în declarația de avere și interese personale și care depășesc substanțial valoarea mijloacelor dobândite oficial pe parcursul exercitării funcției de judecător. Aceste bunuri includ: 3 automobile luxoase, o casă de locuit, precum și alte imobile. Perchezițiile au avut loc, după ce în dimineața zilei de 16 noiembrie, Consiliul Superior al Magistraturii a eliberat acordul privind percheziționarea  judecătorului Alexandru Gheorghieș  din cadrul Curții de Apel Bălți. O solicitare în acest sens a fost depusă către CSM de procurorul general interimar Dumitru Robu.

Alexandru Gheorghieș activează în sistemul judecătoresc din 2002. În perioada 2006 – 2012 a fost președinte al Judecătoriei raionului Glodeni, iar în 2012, imediat după ce a fost promovat la Curtea de Apel Bălți, a fost ales președinte al instanței. În noiembrie 2017 a fost ales membru al CSM, însă a renunțat la mandat, la doar un an de la numirea în funcție.

Într-o anchetă din octombrie 2017, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice scriau că, în 2015, Alexandru Gheorghieș a ajuns în atenția presei în urma unui scandal legat de intenția de a privatiza un apartament care i-a fost transmis în folosință, în 2012, de autoritățile locale din Bălți. Potrivit primarului Renato Usatîi, pentru ca să evite achitarea a circa 400.000 de lei pentru privatizare locuinței de 74,3 metri pătrați, Gheorghieș şi-ar fi înscris soacra şi socrul în apartament, luându-i la întreținere, și astfel costul de privatizare a scăzut la 19.000 de lei. Magistratul afirma atunci că nu a încălcat nicio normă legală, documentele fiind verificate și de CNA.

 

 

 

 

 

Alexandru Gheorghieșex-președintele Curții de Apel Bălțiîmbogățire ilicitămascații SISprocuroriireținut
Comments (0)
Add Comment