A fost lansată o platformă pentru studii de agricultură ecologică

Producătorii agricoli vor avea posibilitate să urmeze în mod gratuit un curs de lecţii video axat pe principiile agriculturii ecologice, elaborat pentru prima dată în ţara noastră. Cursul poate fi găsit pe o platformă, creată de Asociația patronală „Alianţa lanţului valoric în agricultura ecologică din Moldova” (MOVCA), transmite MOLDPRES.

Cursul a fost elaborat de o echipă din nouă experți naționali și doi internaționali, iar lecţiile sunt predate de profesori şi practicieni cu experienţă în agricultura ecologică din ţara noastră, inclusiv fermieri și experți ai organismelor de certificare. Până în prezent, pe platformă s-au înregistrat peste 700 de utilizatori, dintre care aproape jumătate sunt fermieri. Printre utilizatori sunt  studenţi, parteneri, profesori, furnizori de servicii, consumatori.

Pentru primii două mii de utilizatori, înregistraţi pe platforma www.studii.movca.md, accesul la cursul integral „Principiile agriculturii ecologice” în valoare de 199 de euro va fi gratuit.

Scopul proiectului este de a oferi instruire în materie de agricultură ecologică agricultorilor, profesorilor şi studenților de la instituţiile de învăţământ de profil, precum și consumatorilor. Obiectivele principale ale cursului sunt dezvoltarea întreprinderilor agricole, creşterea volumului de produse agroalimentare inofensive, extinderea acestui sector. Un obiectiv important ţine de soluţionarea problemelor globale în baza conceptului de agroecologie inovatoare inteligentă din punct de vedere climatic.

Principalele teme ale cursului se referă la principiile agriculturii ecologice, standarde, sustenabilitate, subvenţionare, bariere, certificare, etichetare, procesare, asolament, combatere a bolilor şi dăunătorilor, fertilizare, fabricarea composturilor etc. „În prezent, cei care s-au înregistrat pe platforma studii.movca.md pot urmări online 34 de lecţii video cu o durată de aproximativ zece minute fiecare. În total, au fost filmate 17 module împărțite în cele 34 de lecţii, plus alte două lecţii video aflate în curs de elaborare”, indică un comunicat al proiectului.

Platforma a fost lansată în cadrul proiectului „Portalul educațional e-learning în agricultura ecologică”. Acesta este finanțat de Programul de granturi mici al Facilității Globale de Mediu şi implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). La realizarea acestui proiect a contribuit financiar şi Programul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Farmer-to-Farmer.

foto: agrobiznes.md

A fost lansată o platformă pentru studii de agricultură ecologică