480  teste pentru zeci de mii de oameni care sosesc din străinătate: există totuși coronavirus în Moldova?

Din momentul când în Uniunea Europeană au fost depistate primele cazuri de coronavirus, zeci de mii de oameni au venit din aceste zone în Moldova. Mai mult decât atât, începând cu 18 februarie, Ministerul Sănătății din Moldova deține doar 480 teste de depistare a infecției.

Astfel, cu greu putem afirma că în Moldova nu există coronavirus. Este corect să spunem că cazuri de infecție cu coronavirus nu au fost identificate. Apropo, această declarație și este folosită de oficiali.

La data de 2 martie bilanţul deceselor provocate de coronavirus în Italia a crescut la 52 de persoane, iar numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 2.036. Conform datelor misiunilor diplomatice ale R. Moldova la sfârșitul anului 2015 în Italia se aflau peste 140 de mii de moldoveni. Zilnic, doar prin aeroport ajung în țară mai mult de 3000 de oameni din străinătate.

Potrivit reporterilor portalului Radio Europa Liberă zilnic, pe Aeroportul Internațional Chișinău aterizează cel puțin două curse de avion din Italia. Iar miercuri, 26 februarie au fost operate un total de șase, dintre care jumătate din orașe italiene afectate de epidemia de coronavirus, ceea ce ar însemna circa 1000 de oameni.

La datа de 18 februarie în Moldova au ajuns 480 teste pentru depistarea precoce a coronaviruslui și altele 480 pentru confirmare. Potrivit Ministerului Sănătății, în Moldova urmează să mai vină altele o mie de teste pentru verificarea prezenței coronavirusului.

Potrivit datelelor ministerului, zilnic din Italia trec frontiera între 300 și 700 de moldoveni. Testați pentru depistarea  coronaviruslui sunt doar cei care prezintă simptomele epidemiei – febră, tuse, durere în gât, secreții nazale.

Ceilalți, întorși din țările cu focare ale epidemiei, care au trecut filtrele instalate la frontierele de stat, dar sunt îngrijorați de sănătatea lor și a celor din jur trebuie să aștepte  de la 14 la 28 de zile, perioada de incubare, după care ne putem adresa unui medic.

Totuși este de menționat faptul că există riscul de a căpăta COVID-19 de la cineva care nu prezintă deloc simptome, deși  este foarte mic. Acest lucru este valabil, în special, la primele etape ale bolii. Prin urmare, este posibil să ne molipsim de COVID-19 de la cineva care are, de exemplu, doar o tuse ușoară și nu se simte rău.

coronavirusMinisterul sănătățiistrăinătatetesteUniunea Europeană