Poliţiştii au înregistrat aproape 200 de furturi din apartamente, deşi prima lună de vară încă nu s-a sfârşit, iar sezonul estival este abia la început. Fie din neglijenţă sau pentru că au mai puţin noroc, an de an, sute de oamenii cad pradă hoţilor de locuinţe. În timp ce unii spun că dorm mai liniştit atunci când apelează la serviciile agenţiilor de pază, alţii lasă securitatea locuinţei pe seama vecinilor. Cel mai des însă moldovenii pleacă de acasă în speranţa că totul va fi bine, relatează Moldova 1.
O soluție mai bună ar fi utilarea apartamentelor cu ajutorul sistemelor de securitate, însă prețul acestora înseamnă pentru proprietari să plătească o vacanță în plus. Uneori, respectarea unor reguli simple vă poate feri de infractori. Când plecaţi în vacanţă, dacă aveţi posibilitatea, montaţi la uşa de acces două încuietori, cu sisteme de chei diferite. Acordaţi mare atenţie la geamurile deschise dacă locuiţi la parter sau la ultimul etaj, în special la cele mici de la baie, bucătărie sau anexe. Nu lăsaţi în locuinţă sume de bani sau bunuri foarte valoroase şi nu postaţi pe reţelele de socializare informaţii despre faptul că sunteți în vacanță. Chiar şi aşa, dacă totuşi apartamentul v-a fost spart, oamenii legii vin cu mai multe recomandări care i-ar putea ajuta să identifice mai uşor făptaşii.
„În situaţia în care proprietarul a depistat urme de pătrundere în locuinţă, imediat să apeleze la serviciul specializat 902, să nu pătrundă în apartament, să nu atingă uşa cu mâinile, respectiv să oferim acest lucru doar experţilor criminalişti care vin la faţa locului şi cercetează fiecare detaliu, pentru ulterioara ridicare de urme papilare şi alte probe care servesc la descoperirea infracţiunii”, a declarat Adrian Jovmir, şef serviciul de presă şi relaţii publice la Direcţia de Poliţie.
Potrivit oamenilor legii, anul trecut în perioada estivală au fost înregistrate 472 cazuri de furturi din apartamente.