Noul tip de coronavirus, Covid-19, în ultimele zile a stârnit panică și în rândul cetățenilor din RM, însă, conform statisticilor, săptămânal în republică decedează 700 persoane din cauza altor boli sau circumstanțe nefericite, adică 100 pe zi.
În ultimele săptămâni se discută intens despre coronavirusul Covid-19, lipsa măștilor de protecție și a dezinfectantului, care au dispărut din farmacii ori se vind la prețuri exagerate. Pe Aeroportul Internaţional Chişinău cetăţenii străini, dar şi cei ai Republicii Moldova, au dreptul să intre în ţară doar după ce trec prin mai multe filtre şi se confirmă că sunt sănătoşi. La aeroport sunt instalate două termo-scanere care verifică automat temperatura corpului. Cetățenii au primit chiar și sms-uri din partea Guvernului, cu indicații care trebuie respectate în caz că au revenit acasă din zone unde au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire și se simt rău.
Toată lumea este panicată, chiar dacă oficial nu a fost înregistrat niciun caz de infectare cu noul virus. În schimb, virusul gripal A (H1N1) a ucis, în februarie 2019, patru persoane doar într-o săptămână, conform datelor prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).
În perioada octombrie 2018 – 3 februarie 2019 au fost înregistrate 13 cazuri de deces confirmate cu prezența virusului gripal A (H1N1).
Veaceslav Ioniță: „Cel mai mare pericol pentru om este el însuși”
Expertul economic Veaceslav Ioniță punctează, cu referire la Biroul Național de Statistică, că zilnic din cauza unor boli, circumstanțe nefericite în Republica Moldova mor 100 de persoane.
„Pentru toți cei agitați de coronavirus, care au măturat toate măștile din farmacii și răspândesc în prostie știri neverificate și isterice: săptămânal în Moldova, din nefericire, mor câte 700 persoane, adică 100 pe zi. Majoritatea deceselor sunt din cauza unor boli sau circumstanțe nefericite. Oamenii își provoacă singuri lor din neatenție diverse leziuni, care duc la deces. Recordul îl dețin bărbații, cu 87% din totalul cazurilor. Deci la fiecare femeie revin 7 bărbați decedați din cauza auto-leziunilor. Săptămânal alcoolul provoacă direct moartea în mediu a 5,9 persoane, dintre care majoritatea sunt bărbați. Bolile aparatului respirator provoacă în mediu 29,5 decese, dintre care majoritatea în rândul barbaților. Așă că și fără Coronavirus avem destule probleme pe cap. Doar aceste patru cazuri exotice și bolile aparatului respirator provoacă săptămânal 53 de decese sau aproape 8 decese în fiecare zi”, susține expertul economic.
Cei mai mulți moldoveni mor din cauza bolilor aparatului circulator
În 2018, în Republica Moldova a crescut numărul decedaților cu 432 de persoane, ajungând la cifra de 37.200, conform datelor Biroul Național de Statistică
Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale, structura mortalităţii pe clase ale cauzelor de deces practic nu s-a schimbat: cele mai multe decese (58,1%) au drept cauză bolile aparatului circulator, urmate de tumori maligne (16,5%), bolile aparatului digestiv (9,1%), accidentele, intoxicaţiile şi traumele (6,1%), bolile aparatului respirator (4,2%). Decesele cauzate de boli ale aparatului circulator au fost mai pronunţate în partea de Nord a Republicii Moldova (61,6% din numărul total al decedaților), de tumori maligne – în municipiul Chișinău (20,6%) și UTA Găgăuzia (20,4%); de boli ale aparatului digestiv cele mai multe cazuri au fost înregistrate în zona centrală a ţării (11,8%).
În Moldova, în octombrie 2019, se înregistrau peste 46 de mii de oameni care suferă de alcoolism cronic.
Sursa: jurnal.md