Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, a mai primit 12 ani de privațiune de libertate. De această dată, controversatul om de afaceri s-ar face vinovat de tentativă de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi corupere a mascaţilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială „Pantera”. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău marți, 12 decembrie. Sentinţa a fost dictată în lipsa omului de afaceri şi a avocaţilor pe care i-a angajat, aceştia fiind înlăturaţi din process, relatează anticoruptie.md.
Una dintre cauze penale a fost expediată în judecată la mijlocul verii. Omul de afaceri a fost condamnat pentru faptul că, pe 22 decembrie 2016, aflându-se în biroul de aşteptare din incinta Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, a avut discuţii cu doi gardieni din cadrul Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera” al Departamentului Instituţiilor Penitenciare care asigurau paza şi escortarea acestuia în instanţele de judecată.
În cadrul discuţiilor, Veaceslav Platon le-ar fi promis gardienilor apartamente în Capitală, automobile şi câte 5.000 de euro pe lună pentru a-i permite acţiuni interzise în cadrul întâlnirilor cu avocaţii, inclusiv prin facilitarea accesului la un telefon mobil. Anterior, apărătorii săi au declarat că dialogul cu mascații nu a fost decât o glumă.
În aprilie 2017, omul de afaceri a fost condamnat pentru escrocherie şi spălare de bani la 18 ani de închisoare. Peste o lună, Procuratura Anticorupţie a anunţat că a expediat în judecată un nou dosar în care Veaceslav Platon este învinuit de tentativă de escrocherie în proporţii deosebit de mari, săvârşită de un grup criminal organizat. Potrivit materialelor cauzei penale la care se face trimitere în comunicatul de presă al Procuraturii Generale, s-a constatat că în 2016 businessmanul, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni a trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor persoane interpuse, a organizat sustragerea banilor deţinuţi pe conturile companiilor. Inculpatul ar fi implicat alte două persoane în calitate de autori, „care nemijlocit urmau să realizeze planul criminal elaborat în vederea obţinerii bunurilor ce nu li se cuvin”. Procurorii susţin că „acţiunile intenţionate ale grupului criminal organizat nu şi-au produs efectul, din cauze independente de voinţa făptuitorilor”, ei fiind reţinuţi.
Comentariile sunt închise