Consumul de lapte degresat poate incetini modificarea structurii ADN-ului si implicit imbatranirea, sugereaza un studiu citat de Daily Mail.
La cercetare au participat aproape 6.000 de persoane, a caror alimentatie a fost analizata de catre oamenii de stiinta. S-a descoperit ca atunci cand consumau lapte cu un continut mai mare de grasimi, genele ADN-ului erau afectate si imbatranirea grabita cu peste patru ani. Acestia sugereaza ca cei care beau lapte care contine 0,3% grasimi, pot ramane tineri mai mult timp decat cei care prefera laptele cu 3,6%.
Oamenii de stinta care au realizat studiul sunt de parere ca grasimile saturate din lapte pun presiune pe celule, contribuind la moartea tesuturilor din corp.
Doar ca ei nu si-au putut dovedi constatarile pentru ca s-au uitat doar la efecte, nu la cauze. Liderul studiului, profesorul Larry Tucker spune ca „a fost surprinzator cat de puternica a fost diferenta. Daca veti bea lapte cu continut ridicat de grasimi, ar trebui sa fiti constienti ca acest lucru are legatura cu unele consecinte semnificative”.
Laptele gras scurteaza telomerii
Se pare ca, cu cat mai mult lapte cu continut mare de grasimi beau oamenii, cu atat telomerii lor sunt mai scurti, potrivit noului studiu BYU.
Cercetarea a relevat faptul ca pentru fiecare crestere de 1% a grasimii consumate din lapte (consumul de 2% fata de 1% lapte), telomerii au fost mai scurti cu 69 de perechi de baza la adultii studiati, ceea ce s-a tradus in mai mult de 4 ani in imbatranirea biologica suplimentara.
Atunci cand Tucker a analizat extremele consumatorilor de lapte, adultii care au consumat lapte integral aveau telomeri care erau cu 145 de perechi de baza mai mici decat consumatorii de lapte fara grasimi.
In plus, cercetarile au descoperit ca persoanele care nu beau deloc lapte traiau mai mult decat cei care consumau lapte cu continut scazut de grasimi.
„Nu este un lucru rau sa bei lapte. Trebuie sa fiti constienti ce tip de lapte beti”, a spus Tucker.
Sursa: peroz.ro
Comentariile sunt închise