ALEGERILE PREZIDENȚIALE, ÎNTRE BOICOT ȘI RATA DE PARTICIPARE

Următoarele alegerei prezidențiale ar putea fi boicotate sau la urnele de vot nu se va prezenta un număr suficient de cetățeni . Cel puțin asta susțin unii specialiști în drept constituțional. Potrivit lor, în urma deciziei luate de Curtea Constituțională cu privire la revenire la alegerea a Șefului statului de către popor ar atrage după sine un șir de probeleme de ordin electoral.

Am dat exemplu de un referendum care s-a soldat cu insucces, sub aspect legislativ. Referendumul din 1999 când rigorile față de prezența la urnele de vot erau mult mai mari. Decizia „pro” urma să fi luată de 3/5. Actualmente mai avem un alt exemplu, cel din 2010 care la fel a fost boicotat și care nu a fost validat, chiar dacă pragul era de 33,3 la sută prezența cetățenilor la urnaele de vot. O problemă serioasă ar fi prezența cetățenilor la vot. O altă problemă ar fi ce candidați înaintați pentru funcția de președinte. O altă problemă ar fi boicotarea alegerilor prin folosirea resurselor administrative”, a declarat Ion Ciobanu.

De asemenea Ion Ciobanu spune că din cauza modificării articolului 78 din Constituție cu privire la alegerea Președintelui Republicii Moldova, următorul scrutin electoral s-ar putea desfășura cu abateri. Ciobanu a precizat că, modficarea legii cu privire la alegerea șeufului staului de către popor va atrage după sine și veche lege electorală din acea perioadă.

În cazul dat vorbim despre modificări în regulamentul Parlamentului. Modificarea Codului Electoral. Va fi ales candidatul direct, asta poate este bine. Asta rămâne la latitudinea fiecărui cetățean, dar va fi o oportunitate votări contra ambilor cndidați. Legea electorală din 2000 este învechită și numai este actuală pentru ziua de azi”, a precizat expertul.

Pe site-ul politicon.md în anul 2013 a fost publicat un articol a judecătorului Curții Constituționale, Veaceslav Zaporojan cu privire la pagubele material aduse în urma modificării articolului 78 din Constituție. Astfel, alegerile anticipate care s-au desfășurat din anul 2001 până în anul 2010 a costat bugetul Republicii Moldova peste 90 de milioane de lei.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture