Agricultorii sunt așteptați la consultări publice pentru îmbunătățirea legii privind subvenționarea în agricultură

0

Agricultorii sunt așteptați în Parlament pentru consultări publice asupra proiectului de lege elaborat în susținerea lor. Discuțiile vor avea loc după ce proiect va trece de prima lectură a Legislativului. Deputatul PAS, Vladimir Bolea autorul acestui proiect susține că așteaptă propunerile fermierilor pentru îmbunătățirea cadrului normativ. Amintim că cabinetul de miniștri a aprobat o serie de modificări normative privind asigurarea subvenționată în agricultură.

,,Joia viitoare sunt va fi prima lectură, apoi sunt așteptați toți agricultorii să îmbunătățim însăși proiectul. Avem 3 pagini de îmbunătățire la Legea nr. 276. Modificăm foarte multe lucruri. Mai ales că suntem la nordul Moldovei și în urma întâlnirilor, care le-am avut cu agricultorii și pomicultorii, aducem îmbunătățiri la modul în care sunt subvenționate plantațiile de livezi. Așa că sunt așteptați toți.” – a declarat Vladimir Bolea, deputat PAS.

Conform noilor prevederi, agricultorii vor avea posibilitatea să asigure nu doar cantitatea recoltei, ci și calitatea acesteia, ceea ce reprezintă un lucru extrem de important. Totodată, fiecărui bun agricol îi sunt asociate riscurile specifice acestuia – secetă, inundații, grindină, boli sau patologii ale animalelor și altele. Mai mult ca atât, în cazul producerii riscului, agricultorii vor fi asigurați financiar și își vor putea desfășura în continuare activitatea sa.

,,Deci noi vorbim despre modernizarea și după un studiu de 3 ani de zile, pentru că sunt la al doilea mandat de deputat. Toți agricultorii știu că Legea nr.276 stă la baza căpătâiului subvenționărilor în agricultură venim cu o mulțime de inovațiuni.” – a mai adăugat Vladimir Bolea, deputat PAS.

Fondul de subvenționare în agricultură a fost mărit până la 1,5 miliarde de lei. Prim-ministra țării, Natalia Gavrilița spune că această practică va continua și în anul 2022.

,,Scopul principal este să vedem cum putem crește productivitatea? Cum putem crește eficacitatea acestor investiții. Schimbările pe care le-am făcut ieri, au fost mai mult tehnice și au ținut de implementarea unor norme legislative. Dar în cel mai scurt timp intenționăm să venim cu abordări noi în subvenționarea din partea statului.” – a mai spus Natalia Gavrilița Prim-ministra R.Moldova.

Documentul mai prevede excluderea plafonării subvențiilor pentru diferite tipuri de culturi, precum și a obligativității prezentării adeverinței de la primărie privind existența bunurilor asigurate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture