Universitățile din Republica Moldova ar fi concurat în condiții inegale în prima perioadă de admitere la studii, prin utilizarea „unor promisiuni care pot fi calificate drept false, ilegale și iresponsabile, folosite drept momeală pentru atragerea studenților la studii”. Anunțul a fost făcut de Consiliul Rectorilor din Republica Moldova, scrie unimedia.info.
Micșorarea drastică a numărului de studenți înmatriculați în universitățile din Moldova, tendință menținută și în acest an, ar fi dus la o concurență sporită dintre universitățile din țară.
Astfel, Consiliul de Rectori a menționat câteva metode neloiale folosite de unele universități pentru a atrage studenții, cum ar fi: mesaje trimise de Univesitatea de Stat din Moldova prin care studenților li se spunea că au fost deja înmatriculați și în regim de urgență, trebuie să depună în comisia de admitere actele de studii în original, deși perioada de depunere a actelor în original, stabilită de Minister, trebuia să înceapă abia câteva zile mai târziu.
Tot USM ar fi anunțat pe site-ul universității că au fost admiși la studii cu finanțare din bugetul USM 660 de de persoane, motiv din care pretendenții la studii și-au retras actele din alte universități. Mai apoi s-a constatat că USM a admis la studii fără taxe doar 373 persoane.
Consiliul de Rectori a menționat că aceste acțiuni sunt ilegale, „nu corespund principiilor de etică, moralitate și colegialitate” și au un efect negativ pentru întregul sistem de învățământ din Republica Moldova.
Cea mai mare descreștere a fost înregistrată la domeniile generale de studii: „Științe economice” (-54%), „Drept” (-50%), „Inginerie și activități inginerești” (-36%), se mai scrie în comunicatul Consiliului de Rectori.
În același timp, scăderea numărului de studenți este pusă atât pe indicatorii demografici, cât și pe numărul mare de locuri, inclusiv cu finanțare bugetară, oferite de Guvernul României cetățenilor R. Moldova, se arată în același comunicat.
De asemenea, „Consiliul Rectorilor din R. Moldova consideră, că micșorarea considerabilă a numărului de studenți înmatriculați în universități, concomitent cu numărul mare a celor care nu revin în țară după finalizarea studiilor peste hotare, va avea pe viitor un impact foarte negativ asupra activități sociale și economice în ansamblu”.
Comentariile sunt închise