Dramele moldovenilor care au fugit clandestin de sărăcia din RM, în 160 de pagini

Până în 2014 era o provocare să faci rost de acte ca să ajungi în Uniunea Europeană și asta pentru că țara noastră nu beneficia de liberalizarea regimului de vize și mulți alegeau să plece clandestin. Inspirat de greutățile și momentele de groază prin care treceau moldovenii doar ca să ajungă în Europa, Iurie Cojocaru a scris cartea „Istorii din străinătate”, scrie jurnal.md

n 1999, Moldova a atins nivelul maxim de sărăcie, ceea care a provocat exodul clandestin al conaționalilor spre țările din Europa. Țara noastră a trecut prin sărăcie, iar tineri și oameni disperați că nu aveau cu ce își crește copiii au stăbătut sute de kilometri prin păduri, au îndurat frig și foame în diferite colțuri ale lumii, toate ca să-și găsească o viață mai bună. Despre trăirile lor, Iurie Cojocaru a scris în cartea „Istorii din străinătate”.

Cartea are 160 de pagini și conține povestiri ale moldovenilor plecați în peste 12 țări. Aceștia au decis să migreze clandestin din cauza că acasă erau rețineri de salarii luni întregi și bani insuficienți, iar ei supraviețuiau cum puteau. Nu aveau altă alegere decât să plece clandestin din țară spre statele Uniunii Europene, singura salvare pentru sărăcia de acasă.

Iurie se află la prima experiență de a scrie o carte. Deși este stabilit de mai mulți ani în Marea Britanie a reușit să scoată recent cartea de la tipar.

În era tehnologiilor informaționale, Iurie i-a contactat pe protagoniștii cărții pe internet. A reușit în mai puțin de un an să adune povestiri și amintiri de groază pe care trebuie să le cunoască poporul nostru. Nu i-a fost ușor să coordoneze totul de la distanță, dar l-a determinat importanța acestei cărți pentru moldovenii plecați, și mai ales poveștile din ea.

Nu există date oficiale despre câți moldoveni au plecat clandestin din țară. Sunt zeci de mii de istorii de groază prin care au trecut, doar ca să ajungă peste hotare.

Un raport publicat de Biroul Migrație și Azil arată că peste jumătate dintre conaționalii noștri care pleacă la muncă sau studii peste hotare sunt femei. Până în 2016, peste 760 de mii de moldoveni au plecat în străinătate, iar jumătate din ei nu au mai revenit în țară de peste un an. Rata a crescut, iar în 2018, un sondaj arăta că doar 12 la sută din moldovenii care s-au întors acasă din străinătate, nu intenționează să plece înapoi în viitorul apropiat.

Sursa: jurnal.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture