Sunt nevoiți să meargă zilnic kilometri întregi, cu copiii în brațe sau cărucior pentru ai vedea elevi într-o școală obișnuită. Este povestea unor părinților care și duc micuții cu nevoi speciale la instituțiile de învățământ din Bălți. Ei spun că nu au posibilitatea de-a comanda un taxi sau cumpăra un automobil pentru ași transporta copii.
Diana Chiosa este mama Mihaelei care merge în clasa întâi, aceasta este nevoită în fiecare zi să-și ducă fiica la școală fie în brațe, fie în cărucior indiferent de intemperiile vremii.
”Când este timp bun afară putem să venim și cu cărucioru. Când este timpul mai rău putem să nu frecventăm orele. În special iarna nu am frecventat școala. Copilul în cărucior îngheață. Din această cauză am acumulat multe absențe”.
”Copilul nu merge. Este invalid de gradul întâi și are paralizie cerebrală. Din această cauză noi venim în fiecare zi la școală cu cărucioru. Și așa în toată ziua. Cu căruciorul nostrum venim singurei de la școală până acasă și de acasă până la școală. Parcurgeți o distanță lungă? Mergem în jur de jumătate de oră”.
Deși potrivit legii copii cu handicap au nevoi de o educației bună mai exact de cerințe educative speciale. Ei bine, se pare că autoritățile nu acordă o atenție sporită acestui fapt. Mama Mihaelei spune că s-a adresat reprezentanților primăriei după ajutor cu privire la acordarea unei unități de transport destinate micuței.
”Am primit un răspuns de la o doamnă: pentru că este copilul dumneavoastră și noi nu purtăm nicio vină că l-ați născut așa. Și de atunci nu mai bat pe la uși”.
Indiferent de aceste provocării, Mihaela se bucură de simpatiei în fața colegilor. Ea a reușit să învețe să citească și să numere.
”Îmi place să învăț și să număr”.
Totuși, grației reprezentanților Serviciului de asistență Psiho –pedagogică din Bălți, Mihaela și încă trei copii sunt transportați gratis la școală de mașinele unei companii de taxi.
„Noi împreună prin suportul Primăriei Municipiului Bălți, Direcția de Învățământ Tineret și Sport am lansat o acțiune: Ajută un copil să ajungă la școală, ne-am adresat comunității, agenților economici în special operatorilor de Taxi, ca să ne sprijine, în această acțiune, Asociația Legilux a fost prima companie care a fost receptivă la mesajul nostru și ne duce trei copii în trei instituții de învățământ din municipiul nostru”.
Daniel este și el unul din cei trei copiii care este transportat gratuit spre și de la școală. Acesta este diagnosticat de la naștere cu paralizie cerebrală și nu poate face nici un pas fără sprijinul bunicii.
„Nouă foarte ne e greu, nu trăim tare tare departe dar nu suntem aproape de școală avem un deal mare care noi trebuie să-l ridicăm, și cu căruciorul mii tare greu, vă zic drep că nu am puteri să-l împingem”.
Bunica spune că această inițiativă lansată de serviciul de asistență psihopedagogică ia trezit lui Daniel interesul față de carte. Potrivit ei, chiar din primele zile băiatul a rămas impresionat de atmosfera caldă și prietenoasă care domină în instituția de învățământ.
„Chiar primele zile decând noi am venit, în clasa întîia am umblat trei luni, toti copii ou fost toți totuna, nu o înțeles ce înseamnă școală, dar acum când am venit noi prima zi la școală sa așezat în bancă și nici nu sa mișcat nici nică, și a venit acasă cu așa o dispoziție el o înțeles ce înseamnă școală”.
În pofida greutăților la care este supus Daniel, acesta a reușit să învețe a citi.
Bunica spune că tot ce-și dorește cel mai mult este ca nepotul său să beneficieze de o educație de bună calitate, care să conducă la dezvoltarea capacităților cognitive și la integrarea lui în societate.
”Noi tot vrem ca să fim în rând cu copiii, să avem o mai bună comunicare, cu mai multă lume știți, da vine un coleg de calsă o dată în săptămână sau de două ori cum are el posibilitatea dar nu-I aceiași, dar la școală se întâlnește cu copii și vede ce-I asta școală”.
Daniel a fost instruit timp de trei ani la domiciliu, iar acum datorită receptivității operatorului de taxi acesta calcă de două ori pe săptămână pragul școlii.
„Atunci era mai închis în sine, nu așa dependent, dar acum este bravo lui îi trebuiește comunicarea cu semenii săi, acesta este cel mai important”.
„Copilul este integrat în societate, în colectivul de copii, comunică cu dânșii se simte mai liber, acasă așteăpta cu nerăbdare să vină cineva să comunice cu cineva, alți copii e alta”.
Astfel, reprezentanții serviciul de asistență psihopedagogică fac un apel către toți cetățenii cu inimă mare să contribuie la integrarea copiilor cu nevoi speciale în instituțiile de învățământ din municipiul Bălți.
În municipiul Bălți sunt peste 250 de copiii cu nevoi speciale.
Comentariile sunt închise