Consumul de droguri a crescut în Europa

Capturile de droguri au crescut în ultimii ani iar consumul în rândul persoanelor cu vârste de la 15 la 34 de ani rămâne ridicat, în special în cazul canabisului și a cocainei, potrivit Raportului european privind drogurile pentru anul 2020. Datele strânse în 2018 și 2019 arată că produsele care conțin THC s-au diversificat iar numărul de capturi a crescut și în statele europene unde erau înregistrate valori mici. Traficul de cocaină este o problemă importantă în UE, semnalat în special în marile porturi, iar piața pare a fi un factor important pentru violența legată de droguri, conform raportului, relatează digi24.ro

“Numeroși indicatori referitori la substanțele cel mai frecvent consumate sugerează că disponibilitatea drogurilor rămâne ridicată. Alături de evoluțiile din sfera producției, înmulțirea interceptărilor de cantități mari de cocaină, rășină de canabis și din ce în ce mai mult heroină transportate pe mare, deseori în containere intermodale, creează îngrijorări cu privire la infiltrarea grupurilor de criminalitate organizată în lanțurile logistice de aprovizionare, pe rutele de transport și în porturile mari”, arată raportul întocmit de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (EMCDDA).

În 2018, în Europa au fost raportate aproximativ 1,3 milioane de capturi, cel mai frecvent fiind capturate produse din canabis.

Raportul arată că 15% dintre adulții tineri (15-34 de ani) europeni, adică 18 milioane, au consumat canabis în ultimul an. Peste 25 de milioane de adulți (15-64 de ani), adică 7,6% din această grupă de europeni, au consumat în ultimul an canabis.

În 2018, cantitatea de rășină de canabis capturată în UE a crescut la 668 de tone, de la 468 de tone în 2017. În 2018 s-au înregistrat creșteri considerabile într-o serie de țări care, în general, capturează cantități mici de plantă de canabis. Un exemplu este Belgia, unde cele 17,3 tone capturate au însemnat de 18 ori mai mult decât cantitatea capturată în anul precedent.

„Canabisul joacă în prezent un rol important în admiterile la tratament pentru consum de droguri, dar relația dintre problemele legate de canabis și evoluțiile de pe piața drogurilor încă nu este suficient înțeleasă. Ne aflăm într-un moment în care piața canabisului înregistrează schimbări, întâlnindu-se produse cu conținut ridicat de THC (tetrahidrocanabinol) și o disponibilitate tot mai mare a noilor forme de canabis și a produselor comerciale bazate pe extracte din planta de canabis. În plus, rășina și planta de canabis conțin acum în medie aproximativ de două ori mai mult THC decât în urmă cu un deceniu. Împreună, toate acestea sugerează o nevoie stringentă de supraveghere sporită în acest domeniu”, potrivit sursei citate.

În ceea ce privește consumul de cocaină, 2,9 milioane de adulți tineri (15-34 de ani), adică 2,4% din această grupă au fost înregistrați în raport. 4,3 milioane de europeni cu vârsta în categoria 15-64 de ani, adică 1,3%, au consumat cocaină în ultimul an.

Cantitatea de cocaină capturată în 2018 a atins cel mai mare nivel înregistrat vreodată, însumând 181 de tone (138 de tone în 2017).

Potrivit Observatorului European, din cele 45 de orașe care dețin date despre reziduurile de cocaină din apele uzate, pe anii 2018 și 2019, 27 au raportat creșteri, 10 stabilizare și 8 scăderi. Pe termen mai lung, în majoritatea celor 14 orașe pentru care există date referitoare la perioada 2011-2019 se poate observa o tendință de creștere.

„Belgia, Spania și Țările de Jos sunt țări cheie pentru interceptarea de cantități mari. Indicatorii arată disponibilitatea ridicată a cocainei pe piața europeană și semne de creștere în țări în care anterior era rar întâlnită. Consumul de cocaină crack, deși încă puțin frecvent, este semnalat acum în mai multe țări. Puritatea cocainei la nivelul comerțului cu amănuntul a crescut aproape în fiecare an din 2009, iar în 2018 a atins cel mai înalt nivel din ultimul deceniu. Puritatea ridicată a drogului, împreună cu datele primite de la serviciile de tratament, prezentările la unitățile de primiri urgențe și decesele induse de drog sugerează că, în prezent, cocaina deține un rol mai important în problema europeană a drogurilor. De asemenea, piața cocainei pare a fi un factor important pentru violența legată de droguri”, conform raportului.

Tot în 2018, cantitatea de heroină capturată în UE a crescut la 9,7 tone, de la 5,2 tone în 2017, în principal ca urmare a capturilor individuale mari realizate în portul Anvers. În fiecare dintre anii 2017 și 2018, Turcia a capturat în jur de 17 tone (17,4 și, respectiv, 17,8 tone) de heroină, cele mai mari cantități din ultimul deceniu.

Producția de droguri este greu de combătut și monitorizat

În Europa continuă să fie produse atât droguri clasice, cât și droguri noi pentru piețele locale și mondiale, autoritățile detectând tot mai multe laboratoare și unități de producție.

“Una dintre cauzele acestei tendințe este modificarea tacticilor de producție utilizate de grupurile de criminalitate organizată, alte cauze fiind accesul la precursori de droguri și la echipamente de prelucrare mai noi și mai ieftine. Producția de droguri ilegale se bazează acum pe o varietate mai mare de substanțe chimice, care sunt nu doar greu de contracarat în baza legislației europene și internaționale, ci și dificil de monitorizat”, potrivit raportului.

Supradozele de droguri, mai des întâlnite la cei peste 50 de ani

Între 2012 și 2018, numărul deceselor prin supradoză de droguri în grupa de vârstă de peste 50 de ani a crescut cu 75%, ceea ce indică faptul că această problemă este din ce în ce mai mult asociată cu consumatorii pe termen lung mai vârstnici.

“Acest lucru subliniază necesitatea de a recunoaște vulnerabilitatea tot mai mare a unei cohorte în curs de îmbătrânire de persoane care au consumat droguri toată viața și de a face din acest grup o țintă importantă pentru tratament, reintegrare socială și măsuri de reducere a efectelor nocive”, mai arată sursa citată.

Sursa: digi24.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture