Militari din Republica Moldova și Statelel Unite ale Americii participă, la exerciţiul bilateral „Agile Hunter 2016” care se desfășoară în perioada 6 și 19 martie la centrul de instruire militară din municipiul Bălţi. Soldații moldoveni au reușit să tragă din pistole- mitralieră americane, model M-16 și alt armament de infanterie.
Potrivit conducătorului aplicaţiilor, colonelul Valeriu Chelaru, scopul exercițiului este antrenarea subunităților din Armata Națională și armata americană pentru testarea interoperabilității, precum şi schimbul de experienţă dintre militari.
„Atât militarii moldoveni, cât și cei din Statele Unite ale Americii sunt repartizați la locurile de instruire. Așa ateliere de lucru cum ar fi: lucru pe hartă, analiza terenului, tragerea pe câmp, chemarea focului de artilerie și aviație. Suntem la prima etapă a acestei aplicații care va dura patru ani consecutiv. În fiecare an va fi câte o etapă unde militarii vor trece cu brio toate elementele acestui exercițiu. Militari dați, care participă la aceste aplicații, ei pot participa și acum la aplicații naționale și internaționale. Vor primi un certificat de participare la acest exercițiu, însă peste patru ani vor primi un certificat finalizare a aplicației militare”, a declarat Chelaru.
La exercițiu participă militari care își satisfac serviciul doar prin contract. Ei au și-au împărtășească emoțiile după ce au tras din mitraliara model Browning. La fel, ei au menționat că sunt instruiţi să execute misiuni de patrulare şi de cercetare pe câmpul de luptă, precum şi pentru amenajarea posturilor de observare.
– Care sunt senzațiile după ce ai tras din mitralieră?
– Senzațiile sunt foarte plăcute. S-a ridicat nivelul de adrenalină. Prima dată trag din așa tip de armă.
– Cum es tragi din arma americanilor?
– Foarte bine.
– E mai simplu să tragi din Kalashikov sau arma americanilor?
– Din Kalashnikov – a spus miliatrul
Comandantul celor 50 de instructori militari, care au venit în Republica Moldova pentru a instrui peste 70 de soldații ai Armatei Naționale spune că scopul exercițiului este de a spori pregătirea militară a soldaților.
„Sunt foarte bucuroși să muncim cu soldații moldoveni. Ei sunt profesioniști, sunt bine motivați și învață rapid. Suntem mulțumiți de desfășurarea întregului proces, acești băieți sunt tari. Noi dorim să obținem o interoperabilitate între armata Republicii Moldova și cea a Statelor Unite. Noi avem mai multe scopuri: primul este schimbul de experiență. Pe viitor vom reuși să colaborăm împreună în misiunile NATO. Noi trebuie să obținem capabilități procesuale similare. Astfel de misiune cum este aceasta are drept scop ca armata să ajungă la un nivel”, a menționat căpitanul James Pen.
Căpitanul armatei SUA, James Pen spune că nu a reușit să tragă din pistolul-mitralieră Kalashnikov. Mitralieră care este în dotarea Armatei Republicii Moldova.
La exerciţiul militar participă aproape 130 de soldaţi moldoveni şi americani. Exercițiul „Agile Hunter 2016” face parte dintr-un program de instruire, care va dura circa patru ani.
Comentariile sunt închise