Articolul 78 din Constituție cu privirea la alegerea șefului statului trebuia să fie modificat de Parlament, dar nu de magistrații Curții Constituționale. De această părere este expertul în drept constitutional, Ion Ciobanu. Declarația a fost făcut în cadrul emisiunii „Лицом к Лицу” de la postul de televiziune BTV. Potrivit lui Ciobanu, Înalta Curte și-a depășit atribuțiile constituționale. El am mai adăugat că reprezentanții Curții trebuiau să se oprească doar la declararea neconstituționalității modificării articolului 78, modificat în anul 2000 de parlamentari, prin votul unei majorități constituționale.
„Era normal ca Curtea Constituțională, unica autoritate de juristicție constituțională să se oprească la declararea neconstituționalității și să delege rolul inițiativei legislative Parlamentului. Parlamentul trebuia să intervină cu modificări ceea ce ține de procedura de alegere a președintelui. Astfel, Curtea și-a asumat rolul de legiuitor. Acest lucru este imposibil conform legislației actuale”, a declarat Ion Ciobanu.
Amintim, în data de 4 martie prin votul a patru judecători a Curții Constituționale s-a constatat că modificările operate în anul 2000, la articolele 78 și 89 din Constituție și anume faptul că președintele să nu mai fie ales de către popor, ci de Parlament, sunt neconstituționale.
Comentariile sunt închise