Data fondării bisericii Armenești din Bălți este considerată anul 1910. Potrivit lui Vanic Acunț, de la începuturi biserica a fost din lemn. Construcția din piatră și cărămidă a început din anul 1910 și a demarat până în anul 1914. Prototipul a fost faimoasa catedrală, amplasată în orașul Ecimiadzin din Armenia. Biserica a construită din banii Mariei Focșanian, fica unuia din comercianții armeni, care era proprietarul terenurilor, unde acum este amplasată biserica.
Vanic a arătat tot ce s-a păstrat și a fost transmis comunității acum 35 de ani. Multe relicve au fost găsite în beciul, care a fost inundat cu gunoi. Până în anii 80 în biserici erau amenajate secțiile sportive de box, mai târziu clădirea din nou a fost transmisă comunității armene.
În beci a fost găsită o cadă pentru botezarea copiilor. Ea a fost construită din piatră în anul 1910 păstrânduși forma intactă. Pe inscripții este scris, că a fost dăruită de soții familiei Găina, Grigorie și Eufrosinia. Remarcabil este că în această cadă, Vanic și-a botezat și fii săi.
Nu mai puțin frumoasă este și interiorul bisericii cu icoane și relicve vechi de acum 110 ani. Din păcate, interiorul bisericii de altă dată nu a fost păstrat din cauza furturilor și războaielor.
La etajul doi al bisericii este amplasat o orgă cu locuri pentru cor, unde potrivit lui Vanic, duminicile și de sărbători cânta corul de copii.
Biserica Armenească Sfântul Grigorie Luminătorul este una dintre cele mai excepționale și și expresive atracții arhitecturale ale orașului Bălți
Unul din reprezentanții comunității armenești a pictat pe unul din pereții templului fața Sfântului Grigorie Luminatul, în cinstea căruia și a fost numită Biserica Armenească din Bălți. Potrivit artistului David Paliev, imaginea a fost pictată pe prcursul a aproximativ trei luni. Icoana pictată a fost executată cu vopsele și lac natural. Noi am crezut că este în format 3D, însă maestrul a povestit, că o astfel de icoană se numește desen voluminos.
Una din importantele comori istorice ale bisericii armenești este clopotul. Potrivit lui Vanic, el a fost turnat la Moscova și a fost dăruit bisericii de Mata Montașev, un magnat petrolier rus și filantrop de origine armenească. El a fost unul din cei mai bogați oameni a acelei perioade. Montașev a dăruit mult la construcția și amenajarea templelor armenești, a dat burse pentru studenții armeni talentați pentru a studia peste hotare. Bătăile clopotului, după cum spune Vanic, liniștește și te face să te gândești asupra vieții.
Biserica Armenească Sfântul Grigorie Luminatul are o soartă grea. După război clădirea a fost transmisă pentru necesitățile comunității catolice, peste ceva ani în incinta bisericii a fost deschisă o școală sportivă. În anii 90 ai secolului trecut biserica a fost transmisă pentru cerințele comunității catolice din orașul Bălți. La moment templul a fost reîntors diasporei armenești.
Какие тайны хранит один из красивейших бельцких храмов — армянская церковь
Какие тайны хранит один из красивейших бельцких храмов — армянская церковь
Gepostet von Телекомпания BTV – Balti, Бельцы am Dienstag, 16. Juni 2020
Comentariile sunt închise