Locul RM în clasamentul mondial COVID-19. Furtună compară Moldova cu Suedia

Sunt adevărate comparațiile care au luat cu asalt internetul? Chiar e R. Moldova una dintre cele mai afectate de COVID-19 țări din regiune? Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, spune că „nu e nici chiar așa cum zice lumea”, deși indicatorii sunt înalți, relatează agora.md

În conferința de presă a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Furtună a prezentat un set de indicatori și locul țării noastre în clasamentul mondial. Furtună a punctat că R. Moldova înregistrează o curbă aproape identică a situației COVID-19 ca și în Suedia. Țara, însă, a fost cap de afiș în știrile din întreaga lume, atunci când și-a recunoscut public eșecul în gestionarea crizei COVID-19.

După ce a prezentat datele la zi, Furtună a comentat un set de slide-uri despre locul Moldovei în lume. Primul indicator a fost incidența cazurilor de noul coronavirus la un milion de locuitori.

„Incidența la un milion de locuitori, pentru 10.727 de cazuri înregistrate la noi în țară, înseamnă 3.086 de cazuri la un milion de locuitori, pentru R. Moldova. E un indicator înalt, dar nici așa cum zice lumea, că Moldova înregistrează cel mai înalt indicator din lume și din regiune. Cifrele astea pot fi verificate și comparate. Sigur că sunt țări au indicatori mai mici, dar trebuie să ne orientăm la faptul să nu ne comparăm, ci să întreprindem măsuri de protecție”, a explicat șeful ANSP.

Potrivit acestui slide, R. Moldova se află între Rusia și Germania, Italia fiind cu trei poziții mai sus, iar România – cu 11 poziții mai jos.

FOTO: MSMPS

Un alt indicator important e mortalitatea la un milion de populație, potrivit lui Furtună.

„ Avem o mortalitate de 107 la un milion de populație. Cel mai mare indicator în înregistrează Belgia”, a comentat directorul ANSP.

Aici, R. Moldova stă pe locul 12, între Portugalia și Germania. Italia este pe locul 4, iar România – pe 16.

FOTO: MSMPS

„Aici avem un indicator foarte sensibil care se numește „rata de fatalitate”. Asta este raportul dintre decesele dintre cei diagnosticați pozitiv cu COVID-19. Noi înregistrăm o rată de fatalitate de 3,5%, comparabil cu ce se întâmplă în Cehia sau Estonia. E un indicator care se modifică de la zi la zi și de la săptămână la săptămână”, a punctat Nicolae Furtună.

De menționat că R. Moldova se află la coada clasamentului, cu Italia pe locul 3 și România pe locul 11.

„Mai multe state au înregistrat stagnare cu descreștere, care acum înregistrează o creștere. Aceasta se înregistrează pe fundalul neînțelegerii a ce înseamnă relaxare. Relaxarea nu înseamnă ignorarea. Suedia, de exemplu, înregistrează o curbă aproape sută la sută similară cu R. Moldova. Armenia, la o populație 2,9 milioane, are 600 de cazuri zilnic, legate de același lucru: neînțelegerea măsurilor de relaxare. Belarus înregistrează o creștere pe același fundal de relaxare”, a mai explicat Furtună.

Suedia, cu care Furtună a comparat țara noastră, a fost unul dintre cele mai discutate state în legătură cu strategia aleasă în lupta contra COVID-19. Mai exact, în faţa crizei sanitare, Suedia a menţinut deschise şcolile, cafenelele şi restaurantele. Autorităţile doar îi îndemnau pe cetăţeni să-şi asume responsabilităţile şi să urmeze recomandările autorităţilor sanitare. La data de 12 iunie, Suedia înregistrează 48.288 de cazuri de COVID-19 și 4.814 decese.

Sursa: agora.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture