Rusia, prin intermediul companiei militare private Wagner Group (PMC), a desfăşurat, în luna mai, o amplă operaţiune de recrutare a unor sirieni, pentru a-i trimite să lupte în Libia alături de miliţiile conduse de mareşalul Khalifa Haftar, relatează defenseromania
Informaţiile cu privire la faptul că din Siria au fost recrutaţi mercenari pentru a fi trimis în Libia, au fost oferite pentru Reuters de către mai multe surse, sub protecţia anonimatului, care sunt parte a opoziţiei siriene.
Compania militară privată Wagner Group ar fi desfăşurat procesul de recrutare, sub atentă monitorizare a Armatei ruse, susţin sursele citate de Reuters, iar un fost membru al Wagner Group a declarat că a trimis pentru prima dată sirieni în Libia în 2019.
Ministerul rus al Apărării și Compania militară privată Wagner Group nu au răspuns la întrebările agenţiei Reuters, pentru a confirma sau infirma aceste informaţii.
Rusia a fost şi rămâne un aliat important al Siriei în războiului civil dintre forțele loiale lui Bashar al-Assad și rebelii susținuți de Occident care doresc înlăturarea de la putere a dictatorului acuzat de crime împotriva poporului sirian. Unii experți spun că implicarea Moscovei în Libia este o extindere a ambiției sale de a-şi proiecta influența în estul Mediteranei.
Egiptul și Emiratele Arabe Unite au acordat, de asemenea, sprijin şi suport militar mareşalului Haftar, deoarece suspectează GNA că are legături cu Frăția Musulmană. Turcia, pe de altă parte, susține GNA în sprijinul căruia a desfăşurat, în ultima perioadă, militari şi tehnica militară – în special drone de atac.
Rusia colaborează cu Siria pentru a trimite mercenari în Libia
Documente oficiale ale Organizației Națiunilor Unite sugerează că între 800 și 1.200 de mercenari ruși din Grupul Wagner se află în Libia din 2018 încoace.
DefenseRomania anunța încă de la începutul lunii ianuarie a acestui an că Rusia a transferat mai mulţi mercenarii din Siria în Libia pentru a oferi sprijin şi suport militar Armatei Naționale Libiene (LNA) a generalului Khalifa Haftar.
Cu toate că există nenumărate dovezi cu privire la prezența mercenarilor ruși din Grupul Wagner în Libia, poziția oficială a Moscovei e de a nega. Președintele Vladimir Putin a declarat la începutul acestui an, abordând subiectul prezenței mercenarilor ruși în Libia, că dacă aceștia sunt prezenți în Libia ei nu reprezintă Rusia și nici nu sunt plătiți de Moscova.
Mai mulţi oficiali americani, au declarat, la începutul lunii mai, că Rusia lucrează cu regimul din Siria al lui Bashar al-Assad pentru a trimite în Libia mercenari care să lupte alături de forțele mareșalului Khalifa Haftar.
Mai mulți oficiali ai Departamentului de Stat printre care și secretarul adjunct Christopher Robinson au declarat, la momentul respectiv, că eforturile Moscovei de a-și extinde prezența în Africa și de-a lungul Mării Mediterane agravează situația.
,,Libia a devenit următoarea țintă a Rusiei maligne pentru a exploata conflictele regionale pentru propriul său câștig politic și economic. În timp ce Rusia solicită public sprijinul pentru o soluție politică, în Siria sau Libia, se implică simultan în activități care subminează procesul de pace și amplifică conflictul”, preciza atunci Robinson.
Potrivit surselor consultate de Reuters, noile recrutări efectuate de Wagner Group, pentru a veni în sprijinul mareşalului Haftar, au venit pe fondul unei creşteri a confruntărilor militare în Libia, în timp ce războiul din Siria scădea ca intensitate. Recurările făcute de Wagner au inclus 300 cetăţeni sirieni din zona Homs, printre care foști luptători ai Armatei Siriene Libere şi aproximativ alţi 320 sirieni din sud-vestul ţării.
Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, care monitorizează atent situaţia conflictului din Siria, în luna mai, peste 900 de cetăţeni sirieni au fost recrutați de Rusia. Mercenarii, înainte de a pleca în Libia, ar fi instruiți la o bază militară din Homs, potrivit surselor citate de Reuters, care au precizat că salariile acestora are fi cuprinse între 1.000 și 2.000 de dolari pe lună.
Sursa: defenseromania
Comentariile sunt închise