Veterani, reprezentanţi ai administraţiei publice locale din Bălți, polițiști, militari și oameni simpli au venit marți, 2 martie, să depună flori în memoria celor căzuţi în conflictul de pe Nistru. Cei prezenți la ceremonia de comemorare au adus omagiu celor trei polițiști din Bălți care au căzut pe câmpul de luptă din stânga Nistrului și au mers în marș spre monumental lui Ștefan cel Mare și Sfânt.
Comabatanții Conflictului armat de pe Nistru spun că sunt nemulțumiți de faptul că actuala guvernere și fostele guvernări nu au acordat o atenție sporită celor care au luptat pentru integritatea și independența țării. Mai mult ca atât ei sunt nedumeriți de ce în presă, manuale școlare sau instituții de învățământ se vorbește atât de puțin despre evenimemtele din martie-iulie 1992.
”Noi am fost un grup de voluntari care am plecat în data de 14 martie și am apărat platoul Coșnița. 00:39 MUSCA 01:02 În primul rând nu a avut niciun interes nici statul. Își aduc aminte odată în an în data de 2 martie. Îmi pare rău că nu este promovată o politică în instituții de învățământ nu s-au făcut, cu părere de rău”, a declarat participantul acțiunilor militare.
Anatolii Harcenco, veteran al conflictului armat în anul 1992 a fost șef al Comisritului de Poliție. El spune că a avut onoare de a conduce un detașament de peste 180 de persone. Însă printre polițiștii din Bălți care au luptat, trei nu s-au întors acasă.
”În conflict și-au pierdut viața trei angajați ai poliției, nouă au fost răniți și peste 30 au suferit contuzii. A fost foarte dificil să luptăm fiind bombardați de artilerie sau de lunetiștii”, a spus Anatolii Harcenco.
După ce au depus flori la monumentul celor trei polițiști bălțeni din fața Inspectoratului de Poliție, participanții la manifestațiie s-au îndreptat la monumental lui Ștefan cel Mare și Sfânt unde la fel au adus un omagiu celor cazuți în lupte.
Un martor a conflictului a fost și viceprimarul de Bălți, Igor Șeremet. Șeremet a declarat că în societate nu se vorbește des despre acțiunile militare din primăvara – vara anului 1992 pentru că este o filă neagră a istoriei de pe ambele maluri ale Nistrului.
”Mulți comentează că a fost un război pentru apărare, alții pentru menținerea integrității teritoriale a Republicii Moldova. Eu am fost martor ocular ale luptelor deoarece sunt din comuna Varnița, raionul Anenii Noi pe malul Nistrului lângă orașul Bender. Foarte multe rude au rămas făra tați, fără feciori și frați. A fost o încercarea de dezbinare a Republicii Moldova. 01:48 02:02 Ne unește o istorie atât a celor din partea stângă a Nistrului, cât și din partea dreaptă a Nistrului. Aceste disensiuni de ordin politic sau armat nu aduc niciun rezultat. Soluția trebuie să fie identificată în interesul comun al cetățenilor. Acesta ar fi un efect al reîtregirii țării teritoriale dar și unul al reintegrării poporului”, a menționat Igor Șeremet.
Potrivit surselor oficiale ale Republicii Moldova conflictul armat de la Nistru a început în data de 2 martie 1992, când efective ale Gărzii transnistrene au atacat postul de poliţie din Dubăsari, aflat sub jurisdicţia Chişinăului.. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către reprezentanții Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse.
Potrivit autorităţilor de la Chişinău, în conflictul armat de pe Nistru şi-au pierdut viaţa 287 de persoane, circa 40 au fost date dispărute şi alte 3500 au fost mutilate.
Comentariile sunt închise