Un spital privat din capitală oferă investigații gratuite pentru medicii care au ieșit învingători din lupta COVID-19

Din grijă pentru colegi, dar și din dorința de a le asigura cadrelor medicale o viață calitativă, un spital privat din capitală a lansat un proiect social prin intermediul căruia oferă tuturor lucrătorilor medicali, care au fost infectați de COVID-19, acces la un set total de investigații post-infecție. Astfel, lucrătorii medicali se pot asigura că boala nu le-a lăsat sechele asupra sănătății, relatează agora.md

„În acest proiect poate participa orice persoană angajată a instituției medicale. Nu e neapărat să fie nemijlocit lucrător medical. Poate fi medic, asistent medical, infirmier sau serviciul auxiliar care este angajat al unei instituții medicale unde fluxul de pacienți, inclusiv pacienți infectați cu coronavirus este mai mare”, a declarat medicul internist, Angela Selivanov.

Proiectul este gândit pentru lucrătorii medicali care au suportat o formă clinică, medie sau gravă de infecție cu COVID-19. Altfel spus, de setul de analize, care ar putea identifica eventuale sechele lăsate de boală, este destinat pentru angajații care au fost spitalizați și, eventual, au avut un tratament de durată.

„Infecția cu coronavirusul de tip nou poate avea impact pentru sănătate nu doar la momentul când suporți nemijlocit infecția, ci și pe termen lung. Poate lăsa unele sechele care pot fi în mai multe organe: nu doar plămâni, ci în toate organele – ficat, splină, rinichi.Pentru a preîntâmpina aceste potențiale probleme, ne-am gândit să le examinăm suplimentar”, explică medicul.

Până în prezent peste 100 de pacienți s-au arătat interesați. 50 de lucrători medicali au beneficiat deja de analize, dar și de consultația medicului.

„Se prezintă la spital de dimineață, se colectează probele analizelor, apoi se efectuează un șir de investigații: electrocardiograma, spirografia care arată funcția pulmonară, imagistică, tomografia computerizată, investigațiile care țin de funcția inimii. Ulterior, adunând tot acest pachet, pacienții vin la mine și fac o concluzie, totalizând rezultatele investigațiilor. Dacă are nevoie îl îndemn să urmeze tratament”, susține Angela Selivanov.

La nevoie, pacienții pot beneficia și de consultația psihologului:

„Cu părere de rău nu a fost niciun doctor care să nu aibă urmări după această boală: fie sechele pulmonare, fie dereglări de ritm. Efect advers poate avea nu doar infecția cu coronavirus, ci și tratamentul medicamentos aplicat”.

Angela Selivanov le recomandă tuturor celor care s-au confruntat cu coronavirusul de tip nou să-și acorde timp pentru a depăși stresul provocat de această boală.

„ Ar fi bine de dat niște probe uzuale care arată funcția ficatului, rinichilor, glicemia în sânge -o biochimie generală a sângelui. La posibilitate ar fi bine să fie efectuată și imagistica, adică tomografia computerizată” , explică specialista.

Beneficiarii proiectului spun că acesta este o oportunitate care le permite să se asigure că au învins, cu adevărat, coronavirusul de tip nou.

„Am auzit că este acest proiect, foarte bun proiect. Vreau să le mulțumesc că cineva îți întinde o mână de ajutor. Bravo lor că s-au gândit la așa ceva”, a declarat o asistentă medicală, recent vindecată de coronavirusul de tip nou.

Toate serviciile sunt prestate gratuit, costurile investigațiilor fiind acoperite în totalitate de Fundația spitalului.

Sursa: agora.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture