Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a fost interesat personal anume de împrumutul oferit de partea rusă, susţine fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa.
Potrivit Infotag, într-un articol pentru revista „Politica internaţională şi societatea” el a scris că „numele preşedintelui Igor Dodon a devenit cunoscut întregii lumi datorită preşedintelui rus Vladimir Putin, care, răspunzând la o întrebare a jurnaliştilor străini în iunie 2017 despre implicarea Rusiei în treburile interne ale altor ţări, el a răspuns: „Întrebaţi-l pe Dodon, el ştie”.
„În acest spirit prietenos de înţelegere, în noiembrie anul trecut, Dodon a anunţat despre înţelegerea sa cu omologul său rus privind acordarea pentru Moldova a unui credit în mărime de 500 de milioane de dolari.
Între timp, volumul acordurilor de împrumut între cei doi politicieni a scăzut – mai întâi la 300 de milioane de dolari, apoi la 200 de milioane de euro, iar termenul acordării acestuia era amânat.
În acelaşi timp, nu au existat niciun fel de proceduri de negociere prevăzute de lege.
Această situaţie aminteşte de anul 2009, când partea rusă flirta cu fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.
Şi lui i s-au promis credite, cu condiţia anumitor rezultate electorale. Însă rezultatele nu au fost în favoarea partidului lui Voronin, iar creditul a rămas doar o promisiune”, a spus Negruţa.
În acelaşi timp, el a menţionat că, „dacă în bugetul Republicii Moldova pentru anul 2020 a fost inclusă o parte din acest împrumut ca sursă de finanţare parţială pentru proiectele de infrastructură, în special pentru reabilitarea drumurilor, atunci aceste resurse în bugetul Rusiei pentru Moldova nu sunt prevăzute nici astăzi”.
„Dodon a încercat să anunţe public că guvernul Rusiei ar fi luat decizia de a acorda creditul Moldovei şi a făcut modificările bugetare necesare, dar, după cum s-a dovedit mai târziu, astfel de decizii nu au existat din partea autorităţilor ruse.
Cel mai probabil, cineva nu a transmis acordurile sale personale cu Dodon sau au fost implicate alte fonduri nevăzute”, consideră Negruţa.
Potrivit lui, „preşedintele Dodon este interesat personal de împrumut în condiţiile prevăzute la Moscova” şi „fără nicio negociere, acordul a fost aprobat de Guvernul Republicii Moldova şi ratificat de Parlament două zile mai târziu”.
„Dar s-a întâmplat ceva neprevăzut chiar şi pentru un politician atât de experimentat ca Dodon: Curtea Constituţională a Moldovei a suspendat ratificarea acordului de împrumut, deoarece conţine obligaţii periculoase, care nu sunt în interesul ţării, care depăşesc acordul standard de împrumut şi contravin legislaţiei Republicii Moldova.
Este necesar să ţinem cont de faptul că Preşedintele Dodon a promovat acest acord în condiţiile stării de urgenţă, instituite în Moldova începând cu 17 martie în legătură cu pandemia de coronavirus.
Iar în astfel de circumstanţe, probabil că a sperat la îngăduinţă din partea opoziţiei şi a societăţii, precum şi a încercat să facă presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituţionale, şantajându-i cu asumarea răspunderii pentru neplata pensiilor şi salariilor angajaţilor statului începând cu 1 mai.
Deşi dacă e să credem obiectivele declarate ale acestui credit, împrumutul rusesc nu are nicio legătură cu astfel de plăţi”, a spus Negruţa, care consideră că „toate speranţele sunt legate acum de Curtea Constituţională, care ar putea întoarce puterea Moldovei în cadrul juridic, anulând acest acord din 7 mai”.
Sursa: infotag.md
Comentariile sunt închise