Platforma DA a sesizat Înalta Curte privind constituționalitatea regimului stării de urgență, de asediu și de război

Platforma DA a sesizat Înalta Curte privind constituționalitatea regimului stării de urgență, de asediu și de război. Potrivit unui comunicat de presă emis de formațiune, pe parcursul stării de urgență s-au produs prea multe abuzuri din partea forțelor de ordine, creându-se impresia că guvernarea vrea să completeze lipsele din buget cu amenzile aplicate cetățenilor. 

„Știu că și agenții economici au fost vânați și obligați să achite amenzi usturătoare de zeci de mii de lei pentru fapte neprobate, doar pentru a aduna cu orice preț bani la bugetul sărăcit de tâlhari. Știu că termenul de examinare a dosarelor de 72 de ore afectează grav un proces echitabil și a fost impus de o decizie ilegală a CSE. Iată de ce am decis să fundamentăm o Sesizare către Înalta Curte, Sesizare depusă deja, prin care solicităm examinarea constituționalității prevederilor art. 76.1 Cod contravențional, art. 4 alin. (2) din Legea nr. 212 din 24 iunie 2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război și a pct. 4-11, 22-40 și 45 din Dispoziția nr. 4 din 24 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale”, a declarat Vasile Năstase.

Curtea Constituțională anunță ședință publică pentru 7 mai. Atunci urmează să fie examinate sesizările deputaților cu privire la acordul de împrumut cu Federația Rusă.

Membrii Curții Constituționale au declarat admisibile și au conexat trei sesizări ce țin de acordul de creditare din partea Federației Ruse. Ședința plenului Înaltei Curția a fost stabilită pentru 7 mai, ora 10:15, se anunță într-un comunicat de presă.

Precizăm că, la 23 aprilie, grupul parlamentar PRO Moldova a contestat la Curtea Constituțională acordul semnat între Federația Rusă și Guvernul R. Moldova privind împrumutul financiar de 200 de milioane de euro.

Pe 24 aprilie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la CC o sesizare privind exercitarea controlului constituționalității unor prevederi ale aceluiași acord. Unul dintre argumentele PAS e că R. Moldova s-ar putea îndatora masiv față de Rusia, prin transformarea creditelor companiilor moldovenești luate de la băncile rusești în datorie către statul rus.

La 27 aprilie , o sesizare similară a fost depusă de Platforma Demnitate și Adevăr. Deputații consideră că acordul n-ar fi fost negociat și că ar pune în pericol economia națională.

De asemenea, în aceeași zi, la ora 10:00, Curtea Constituțională va pronunța dispozitivul hotărârii de interpretare a articolului 72 alin. (3) lit. a) din Constituție, la sesizarea formulată de deputați Sergiu Litvinenco, Alexandru Slusari și Vasile Bolea.

Sesizarea a fost făcută în octombrie 2019. Cei trei deputați au întrebat Înalta Curte dacă potențialele alegeri anticipate ar putea fi organizate în baza sistemului electoral proporțional, odată ce actuala legislatură l-a anulat pe cel mixt. Anterior, vechea componență a Curții a statuat că, pentru alegerile anticipate, sistemul electoral de vot nu poate fi modificat.

Sursa: agora.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture