Cum este testată populația pentru COVID-19 în țările bogate. Germania pregătește „pașapoarte de imunitate” ca să redeschidă economia
Înainte ca omenirea să găsească tratamentul și vaccinul pentru a opri răspândirea COVID-19, strategiile de testare devin instrumente puternice în lupta cu pandemia. Țări precum Germania, Marea Britanie și Statele Unite se confruntă cu sute de mii de cazuri cumulat și pot fi un exemplu de urmat pentru restul lumii. Tipurile de teste folosite la scară largă nu vor mai face față pentru mult timp iar noi metode sunt în curs de elaborare. Unele state caută să-și dezmorțească economiile prin emiterea unor „pașapoarte” individuale de imunitate și, totodată, să fie cu un pas înaintea epidemiei.
Testarea moleculară tip RT-PCR – cea mai folosită metodă
Testul de tip RT-PCR este, în prezent, cea mai răspândită modalitate de depistare a unei infecții active cu coronavirus. Detectează cu ajutorul unui aparat special particulele virale de la nivel molecular. În cadrul procesului de testare este nevoie de un reactiv chimic, personal pregătit și kit de prelevare a probelor. Testul localizează o anumită secvență de genă aparținând virusului și crează mai multe copii care pot fi apoi ușor detectate.
Andrew Preston, din cadrul Universității Bath, spune că testul PCR este în sine foarte eficient pentru detectarea virusului dar că este dependent de cât de bine personalul sanitar prelevează probele din nasul și cerul gurii pacienților, transmite The Guardian.
“Dacă un virus nu este luat pe tampon, rezultatul va fi negativ. Astfel, în funcție de cât de eficientă este prelevarea și cât de prezent este virusul în zonele de colectare va determina dacă virusul este detectat la o persoană infectată”, a spus acesta.
Procentul rezultatelor fals negative în acest caz poate ajunge la 30%. Asta înseamnă că pacienții potențial infectați ar putea răspândi virusul fără să știe.
Majoritatea aparatelor de tip RT-PCR se află în spitale sau centre medicale, acestea fiind greu de transportat către un nou focar. Principalul dezavantaj al acestor teste este timpul de așteptare al rezultatelor, fiind de obicei 48 de ore, însă poate dura și o săptămână datorită numărului mare de teste care vin în același timp.
Ceea ce limitează metoda RT-PCR este că depistează doar infecțiile active.
Testarea accelerată pe loc
Există în lucru și metode de testare mai rapidă, dar care au nevoie de aprobarea autorităților naționale. Exudatul nazofaringian poate fi prelevat, pe loc, cu tampon și analizat de un aparat de mărimea unui prăjitor de pâine. Rezultatul apare în mai puțin de o oră.
O companie din Illinois, SUA, lucrează la producția a 50.000 de teste pe zi prin care să poată fi confirmat COVID-19 în 5 minute sau să infirme infecția în 13 minute.
Pe 24 martie, o firmă din San Diego a primit aprobarea guvernului federal al SUA să efectueze teste care afișează rezultate în jumătate de oră. Procedura se bazează pe tehnica PCR și este folosită și la depistarea altor virusuri gripale.
O altă companie americană din California promite rezultate în maxim 45 de minute.
Probabil că testarea pe loc nu va fi un factor major în mărirea ratei de testare, spune David Kroll, profesor de farmacologie la Universitatea Colorado Anschutz, citat de Live Science.
Însă există un mare dezavantaj. Deși îți arată rezultatul în doar cinci minute, un astfel de test este valabil pentru un singur om. În cazul pandemiei, aparatele de tip PCR, deși produc rezultatele în câteva ore, pot analiza și 96 de probe ADN în același timp.
Testul imunității – strategia pentru salvarea economiei și a serviciilor esențiale ale unui stat
Dincolo de depistarea infecțiilor active, controlarea pandemiei va necesita teste care pot detecta pe oricine a fost vreodată expus la SARS-CoV-2, chiar dacă au trecut de o infecție fără a avea simptome.
Acest tip de testare caută anticorpii produși în sânge ca răspuns la virus. Este nevoie doar de o înțepătură în deget pentru a lua probele necesare depistării a două tipuri de anticorpi, potrivit Science Media Centre. Primul, imunoglobulina IgM poate indica că virusul este încă prezent. Al doilea tip de anticorp este imunoglobulina IgG care rezistă pe termen lung și poate oferi imunitate de la câteva luni până la câțiva ani.
Însă această metodă nu este la fel de sigură precum testarea moleculară. Testele pot afișa incorect un rezultat negativ la o persoană care are virusul, deoarece anticorpii sunt produși la câteva zile de la infectare. De asemenea, pot apărea rezultate fals pozitive la oamenii care au dezvoltat anticorpi la alt tip de coronavirus.
Informațiile despre cine a fost infectat sunt importante din trei motive, potrivit profesorului Kroll.
În primul rând, personalul medical care a fost expus și care probabil s-a imunizat poate merge înapoi la muncă mai puțin stresat. Angajatul din sănătate va putea avea grijă de cei care sunt grav bolnavi. De asemenea, se reduce și numărul celor care trebuie să folosească echipamentul de protecție, astfel fiind mai multe resurse materiale disponibile.
Iar un alt motiv important este că angajații din servicii esențiale pentru funcționarea statului se pot întoarce la muncă.
China – testarea în masă
Având în vedere experiența Chinei de la începutul anilor 2000 cu Sars și că este foarte probabil să fi fost sursa ultimului tip de coronavirus, statul asiatic a efectuat până la sfârșitul lunii martie peste 320.000 de teste, potrivit The Guardian.
Unul dintre primele tipuri de teste a fost dezvoltat în China continentală de către Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor. Informațiile despre acel test au fost publicate pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății pe 24 ianuarie, imediat după anunțul privind carantinarea orașului Wuhan.
Fiind unul dintre cei mai mari producători de materiale chimice, China a putut să grăbească producția de kituri de testare.
Stategia Chinei de a combate puternic infecția prin diferite forme stricte de control și testare a ajutat la încetinirea răspândirii, în timp ce pandemia lua avânt în alte părți ale lumii, potrivit Business Insider.
“Sute de mii de oameni din China nu s-au infectat cu COVID-19 deoarece acestui răspuns agresiv”, spune doctorul Bruce Aylward, membru al Organizației Mondiale a Sănătății. Potrivit acestuia, tehnicile folosite sunt instrumente clasice din domeniul Sănătății Publice, însă care au fost aplicate “cu o abordare riguroasă și inovatoare la o scară care nu s-a mai văzut în istorie”.
Pacienții confirmați cu COVID-19 au fost fie trimiși în centre de izolare sau spitale, a relatat Aylward pentru publicația the Times. “La început în Wuhan dura 15 zile de la îmbolnăvire până la spitalizare”, a declarat acesta. “Au redus la două zile de la simptome la izolare”.
Totodată, testele și costurile aferente au fost suportate de guvern.
Coreea de Sud – testarea rapidă
De la declanșarea epidemiei, și Coreea de Sud a reacționat rapid. Statul a prioritizat identificarea și izolarea persoanelor testate pozitiv la infecție și a dezvoltat capacitatea de a efectua aproximativ 15.000 de teste pe zi.
De asemenea, au fost făcute peste 300.000 de teste rapide, inclusiv celor care nu trebuie să părăsească mașina proprie. Această metodă a fost implementată ulterior și în alte țări.
“Coreea de Sud și China au făcut asta într-o perioadă de la două la patru săptămâni”, a declarat, pentru Business Insider, doctorul Rishi Desai, un fost ofițer american al serviciului de informații epidemiologice din cadrul Centrului de Control al Bolilor.
Germania și „pașapoartele de imunitate”
Germania pare a fi campioana țărilor europene în ceea ce privește numărul de teste efectuate, potrivit publicației Financial Times.
Germania este printre țările cu cele mai puține decese. Unii experți și analiști consideră că acest lucru este posibil și datorită politicii de testare extinsă, derulată de Executivul condus de Angela Merkel.
Autoritățile germane de sănătate publică au estimat că laboratoarele derulează, săptămânal, până la 500.000 de teste pentru depistarea coronavirusului. Deși datele oficiale nu au confirmat numărul, acest lucru sugerează că puterea de testare a crescut rapid în ultimele săptămâni.
Infrastructura descentralizată de laboratoare și teste înseamnă că munca este efectuată nu numai în spitale și cabinete medicale dar și în stații special amenajate pentru testarea din mașină.
Germania ar putea să emită așa-numite “pașapoarte de imunitate”. Cercetătorii germani pregătesc un studiu masiv pentru a afla câți oameni sunt deja imuni la virus. Astfel vor putea emite documente care să excludă angajați de la restricțiile de circulație.
Studiul va implica, de la mijlocul lunii, testarea pentru anticorpi în rândul a mai mult de 100.000 de voluntari. Controlul va fi repetat la intervale regulate pe eșantioane mai mari din populație, pentru a urmări evoluția pandemiei.
Deși guvernul german încă nu are o poziție oficială privind eliberarea unui certificat de către specialiști, rezultatele studiului organizat de instituțiile de sănătate publică ar putea ușura decizia privind redeschiderea unor școli și care categorii de angajați să se întoarcă la lucru.
În zonele cu o așa-numită “imunitate de turmă”, unde sunt mai multe rezultate pozitive la anticorpi, guvernele ar putea relaxa restricțiile.
Testarea în grup
Cercetătorii de la serviciul de donare de sânge al Crucii Roșii Germane din Frankfurt, condus de prof. Erhard Seifried, și Institutul de Virusologie Medicală al Spitalului Universitar de la Universitatea Goethe din Frankfurt, condus de prof. Sandra Ciesek, au dezvoltat cu succes o metodă care permite testarea în grup.
Mai exact, se amestecă eșantioane de la mai multe persoane. Dacă rezultatul este negativ, toate eșantioanele conținute de acestea au un rezultat negativ. Testarea în grup nu are influență asupra limitei de detectare. Dacă rezultatul este pozitiv, eșantionul pozitiv poate fi apoi identificat în 4 ore.
„Acest lucru va face posibil pentru toți oamenii de știință și politicieni să extindă testarea la alte grupuri de populație, chiar și cu resurse limitate de kit de testare, mai devreme decât se credea anterior”, spune Seifried.
Marea Britanie – testarea de acasă
Marea Britanie a anunțat că va achiziționa 3,5 milioane de teste pentru depistarea anticorpilor. Acestea vor putea fi cumpărate online sau în farmacii iar kitul va putea fi folosit de cetățenii britanici din propria locuință. Astfel autoritățile vor să cunoască cum evoluează boala dar și ce măsuri trebuie luate pentru a limita răspândirea.
Profesorul Peter Openshaw, membru al grupului guvernamental consultativ privind amenințarea virozelor respiratorii, spune că pașapoartele de imunitate sunt o “măsură provizorie rezonabilă”. Însă el a subliniat că persoanele care primesc documentul ar trebui ținute sub atentă supraveghere pentru a nu se infecta din nou.
Încă nu este clar dacă testele cumpărate de guvernul britanic sunt destul de sofisticate pentru a arăta cât de imun este cineva.
Există o îngrijorare că “pașapoartele” ar putea încuraja anumite grupuri să se infecteze intenționat, în speranța că se vor putea întoarce la locurile de muncă, după ce se însănătoșesc. Vizați sunt și tinerii care se îndatorează financiar pentru că nu au de lucru.
Cercetătorii britanici spun că răspândirea și evoluția pandemiei de coronavirus poate fi analizată și chiar anticipată doar prin implementarea strictă a programelor care folosesc kituri de testare PCR dar și cele care depistează anticorpii produși de organism, potrivit The Guardian.
Guvernul de la Londra a anunțat că trebuie efectuate mai multe teste, începând cu doctorii și asistenții/asistentele din prima linie. Însă nu sunt suficiente aparate de testare tip RT-PCR, personal care să-l folosească și reactivi necesari procesului.
Italia – testare extinsă
Cazul Italiei arată că testarea extinsă poate fi la fel de dezbătută precum cea insuficientă. Premierul Giuseppe Conte a spus la televizor: “Am fost primii cu cele mai riguroase și precise controale”, transmite The Guardian. El a adăugat că Italia pare să aibă mai multe persoane infectate deoarece au fost derulate mai multe teste.
Italia a făcut cele mai multe teste, după Germania, 200.000. Printre acestea a fost inclus și un proiect pilot care și-a propus să afle dacă testarea unei întregi comunități poate încetini răspândirea bolii. La acest proiect au luat parte toți cei 3.000 de rezidenți ai orașului Vò, din apropierea Veneției.
Italienii încearcă să implementeze și testarea din mașină pentru a lua din presiunea pusă pe sistemul de sănătate. Un astfel de proiect-pilot se întâmplă în orașul Alessandria, aflat în nord-vestul țării.
SUA – testare din mașină
Statele Unite ale Americii s-au mișcat greu, deoarece prima variantă de test elaborat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor nu a funcționat bine, astfel încât a trebuit să reia procesul, potrivit Financial Times. După aceea, alte laboratoare au primit mai greu aprobarea să testeze.
Însă, în ultima săptămână, SUA au grăbit ritmul testărilor iar laboratoarele publice și private execută mai mult de 100.000 de teste pe zi. Însă, experții spun că sistemul de testare este inegal la nivel național. Multora le este refuzat testul sau trebuie să aștepte câteva zile pentru rezultate, în timp ce specialiștii trebuie să facă față unui val de solicitări care se adună.
SUA are și cel mai mare număr de cazuri de îmbolnăviri, aproape 250.000.
Acum, pentru a face față numărului mare de teste care trebuie efectuate, speranțele americanilor se îndreaptă către chiturile de testare rapidă.
La mijlocul lunii martie, președintele Donald Trump a anunțat că guvernul federal urma să lucreze împreună cu firme private pentru a organiza spații în care oamenii să fie testați fără a ieși din mașină, transmite CNN.
Probele ADN din nas și gură urmând să fie trimise către un laborator.
Deși comercianții care ar trebui să participe la acțiune au aproximativ 30.000 de locații împreună, Departamentul de Sănătate al SUA a confirmat doar cinci locații în care pot fi testați oameni din mașină. Însă nu sunt accesibile oricui.
Angajații din serviciile de urgență și personalul medical sunt singurii care se pot testa în aproape toate locațiile disponibile. O parte din aceste locuri de testare se adresează doar celor care au simptome. Un lanț de magazine farmaceutice a anunțat că, pe lângă aceste două categorii, oferă posibilitatea de testare și vârstnicilor cu simptome.
Pe lângă cele cinci locații care au parteneriate public-privat, mai există 28 de locații federale în care au fost testați mai mult de 34.400 de persoane din sectorul medical și cel al serviciilor de urgență.
Sursa www.digi24.ro
Comentariile sunt închise