Mii de migranţi de la frontiera turco-greacă încep să se retragă

 

Miile de migranţi care au instalat tabere pe teritoriul turc la frontiera cu Grecia, în speranţa că vor ajunge în state din UE după ce preşedintele Erdogan le-a deschis graniţele către Europa, au început să părăsească zona, au confirmat luni surse ale Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM), relatează agenţia EFE.

”Sute de migranţi au părăsit zona de frontieră în ultimele zile. Mii au rămas în continuare în zonă şi probabil vor rămâne pentru a aştepta rezultatul viitoarei reuniuni între Turcia şi UE, prevăzută pentru luna aceasta”, au semnalat reprezentanţii OIM.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan va avea marţi o discuţie cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron. Prevăzută iniţial în cadrul unei întâlniri la Istanbul, întrevederea se va desfăşura în cele din urmă prin videoconferinţă, din cauza pandemiei de coronavirus.

În virtutea unui acord semnat la începutul anului 2016, Ankara s-a angajat să stăvilească valul migrator în schimbul unui ajutor financiar din partea blocului comunitar pentru cei circa 3,7 milioane de refugiaţi aflaţi pe teritoriul turc.

Nemulţumit însă de acest sprijin financiar şi de lipsa de susţinere a UE pentru Turcia în conflictul sirian, preşedintele Erdogan a decis la sfârşitul lunii februarie să deschidă graniţele ţării sale pentru migranţii care doresc să ajungă în vestul Europei. Unii dintre aceştia au încercat să pătrundă în Grecia, dar cei mai mulţi au fost opriţi de forţele de ordine greceşti în urma unor ciocniri violente, în timp ce guvernul de la Atena a acuzat Ankara că şantajează blocul comunitar folosind migranţii.

Martori din zona de frontieră au spus agenţiei EFE că deşi încă există tabăra de la punctul de frontieră Pazarkule, nu au mai observat refugiaţi de-a lungul râului Evros, care delimitează frontiera turco-greacă la sud de oraşul Edirne.

Numeroşi migranţi care aşteptau la graniţă să pătrundă în Grecia au revenit cu autobuzele la Istanbul sau în alte oraşe ale Turciei, unde s-au instalat în ultimii ani.

Surse ale poliţiei greceşti au declarat luni că în ultimele zile s-au înregistrat puţine confruntări la graniţă cu migranţii şi nu s-au mai operat arestări printre aceştia.

Turcia a acuzat Grecia că în astfel de confruntări au fost ucişi trei migranţi şi 213 răniţi, în timp ce guvernul de la Atena a negat că intervenţia poliţiei greceşti ar fi provocat aceste decese.

Dar, tot luni, o fetiţă în vârstă de 6 sau 7 ani a murit în urma unui incendiu în tabăra de refugiaţi Moria din insula grecească Lesbos, potrivit Reuters.

Incendiul a distrus două containere folosite ca spaţii de cazare, precum şi mai multe corturi. Cauza incendiului nu este deocamdată cunoscută. Cu o capacitate de numai 3.000 de locuri, în tabăra Moria se află circa 19.400 de persoane.

Sursa: agerpres.ro

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture