Slusari: Igor Dodon merge pe principiul „După mine, potopul”

Prezent în platoul emisiunii Punctul pe Azi de la postul TVR MOLDOVA, deputatul PPDA Alexandru Slusari a declarat că Igor Dodon nu vrea să micşoreze povara furtului miliardului, nu se gândeşte la stabilitatea macro-financiară a Republicii Moldova şi merge pe principiul „După mine, potopul”

Potrivit deputatului, prin proiectul de lege care ar micşora din povara furtului miliardului, preşedintele Igor Dodon nu face altceva decât să arate alegătorilor că a făcut ceva în problema furtului miliardului.

„Nu este deloc argumentat de ce trebuie atins capitalul social al Băncii Naţionale. Nu există niciun argument financiar, în fară de cel politic. Noi, anual, trebuie să plătim 853 de milioane de lei Băncii Naţionale din bugetul de stat. În 2016 şi 2017, Banca Naţională a avut pierderi, iar în 2018 venitul a fost de 250 de milioane de lei. Putem miza că, de fapt, 125 milioane de lei vor veni înapoi ca dividente. Este o trişare”, a spus Alexandru Slusari.

Deputatul PPDA a menţionat că Igor Dodon transmite mesajul că legea miliardului nu se va anula, cetăţenii vor achita în continuare, iar cei care au furat nu vor fi traşi la răspundere.

Dorel Noroc, secretar de Stat la Ministerul Finanţelor, a spus că iniţiativa de a acoperi golurile din bugetul de stat din profitul Băncii Naţionale a fost discutată cu experţi internaţionali, inclusiv cu misiunea FMI.

„Aceasta nu este o lege specială. Repartizarea profitului băncilor naţionale se realizează în toate ţările. Este important să asigurăm BNM cu o anumită limită a capitalului său”, a spus Dorel Noroc.

Oficialul guvernamental a afirmat că măsura luată de Guvern este una benefică pentru Republica Moldova.

Sergiu Gaibu, economist „Expert-Grup” a spus că sectorul bancar din Republica Moldova este destul de bună, dar fluctuaţii pot apărea datorită fragilităţii economiei.

„Noi trebuie să ne creăm o rezervă. După ce este acumulată rezerva şi abia după ce apar resursele extra-financiare, acestea pot fi utilizate şi redistribuite către Guvern”, a spus Sergiu Gaibu.

Expertul a menţionat că Banca Naţională nu trebuie slăbită, având în vedere că agenda proiectelor investiţionale nu este reuşită.

„Noi avem proiecte cum ar fi reparaţia Memorialului. A fost şi în trecut reparaţia gardului Preşedinţiei, a Parlamentului. Astfel de iniţiative sunt mai degrabă populiste şi continuă să aibă loc”, a spus Segiu Gaibu.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture