Turcia, suspectată că ar pregăti o intervenție militară în Siria
Postul de televiziune BTV vă propune spre vizionare cele mai importante evenimente ale zilei trecute, reflectate în presa internațională.
Federația Rusă ar putea amâna alegerile pe durata menținerii sancțiunilor din partea Uniunii Europene.
O adresare în acest sens a fost expediată șefului Dumei de Stat din Federația Rusă, Serghei Narîșkin, de către directorul Institutului de Analiză Politică, Evghenii Tunik, relatează RIA Novosti, citat de TV Rain.
Potrivit politologului, Rusia a fost lovită în ultimii doi ani de sancțiunile din partea Europei, fapt pentru care alegerile ar trebui amânate, cu scopul de a menține suveranitatea statului și a rezista în fața sancțiunilor.
unimedia.info
Armata rusă are „motive serioase” să creadă că Turcia pregăteşte o intervenţie militară în Siria, după ce Ankara a interzis zboruri ruse de recunoaştere în spaţiul aerian turc, informează site-ul cotidianului Le Figaro.
„Avem motive serioase să suspectăm pregătirea în mod intens de către Turcia a unui intervenţii militare pe teritoriul unui stat suveran – Siria„, a declarat generalul Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.
Potrivit oficialului rus, acesta ar fi motivul pentru care Ankara a creat un „precedent periculos” şi nu a mai permis Rusiei să efectueze zboruri de recunoaştere în spaţiul aerian turc în perioada 1-5 februarie, în cadrul Acordului „Cer Deschis”.
Iniţial, Statul Major al armatei turce anunţase că va permite zborurile de recunoaştere ruse, dar Administraţia Recep Tayyip Erdogan a transmis miercuri că nu va mai permite survolul.
Moscova suspectează că regimul de la Ankara, acuzat că susţine insurgenţii sirieni şi chiar organizaţii teroriste, nu acceptă zborurile de recunoaştere pentru a ascunde pregătirea unei intervenţii militare masive în Siria.
În virtutea Acordului „Cer Deschis”, intrat în vigoare din 2006, avioane militare turce pot efectua misiuni de recunoaştere în spaţiul aerian rus de circa patru ori pe an. La rândul său, Rusia are dreptul la astfel de zboruri deasupra Turciei. O serie de astfel de misiuni de recunoaştere urmau să aibă loc în intervalul 1-5 februarie, iar la bordul avioanelor ruse urmau să fie şi experţi militari turci.
În urmă cu câteva zile, Turcia a semnalat că un avion militar rus de tip Suhoi Su-34 ar fi pătruns din nou, în mod neautorizat, în spaţiul aerian turc. În noiembrie 2015, armata turcă a doborât un bombardier rus, la frontiera cu Siria, incident care a deteriorat puternic relaţiile cu Moscova. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a impus sancţiuni economice şi a ameninţat Turcia după acest incident.
mediafax.ro
Uniunea Europeană s-a angajat să contribuie cu peste 3 miliarde de euro, în acest an, la sprijinirea Siriei, Iordaniei, Libanului și Turciei, țări afectate de criza refugiaților cauzată de războiul civil sirian, transmit AFP și Reuters.
În cadrul Conferinței donatorilor de la Londra, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că țările vecine Siriei furnizează un sprijin semnificativ prin găzduirea a 4,4 milioane de refugiați sirieni și că celelalte state ar trebui să le susțină.
La rândul său, secretarul de stat american John Kerry a promis că SUA vor furniza un ajutor de 890 de milioane de dolari Siriei și țărilor vecine și a precizat că examinează cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov căile de facilitare a accesului convoaielor umanitare în zonele afectate din Siria.
Potrivit Fluierul.ro, contribuția americană este formată din ajutoare umanitare în valoare de 600 de milioane de dolari pentru Siria și din ajutor pentru dezvoltare, de 290 milioane de dolari, pentru țările vecine Iordania și Liban.
Conferința de Londra, găzduită de Marea Britanie și co-organizată împreună cu Germania, Norvegia, Kuweit și ONU, are drept obiectiv strângerea a 9 miliarde de dolari pentru ajutorarea celor 13,5 milioane de locuitori rămași în Siria și a celor 4,4 milioane de refugiați sirieni în țările vecine.
fluierul.ro
Premieră mondială în Germania! Cercetătorii au creat un nou tip de fuziune nucleară pe baza căreia ar trebui să funcţioneze centralele atomice ale viitorului, transmite Digi24.ro.
Este vorba de o plasmă de hidrogen, o resursă inepuizabilă de energie la fel cu aceea produsă de soare şi de stele.
Plasma de hidrogen a fost creată la incredibila temperatură de 100 de milioane de grade Celsius şi a putut fi menţinută, pentru mai puţin de o secundă. Ca să poată asigura energia unei centrale nucleare, plasma trebuie să reziste însă 30 de minute. Fizicienii germani speră să ajungă la această performanţă, peste patru ani.
digi24.ro
Ministerul Sănătății de la Madrid a transmis că o femeie însărcinată care a revenit în Spania după o călătorie în Columbia este infectată cu virusul Zika, transmit Reuters și AFP, precizând că este vorba despre primul caz de acest gen semnalat până în prezent în Europa, notează agerpres.ro.
EFE precizează că diagnosticarea femeii s-a făcut în Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei.
Gravida în 12-13 săptămâni nu a fost internată, dar se află sub supraveghere medicală, precizează EFE.
Însă aceasta nu este singura din acea zonă cu acest virus, mai sunt încă șapte persoane care au „importat” virusul Zika în Spania după o deplasare în această zonă geografică, a mai precizat ministerul. „Situația nu este câtuși de puțin alarmantă”, având în vedere că gripa provocată de acest virus are „simptome foarte slabe”, a asigurat un consilier pe probleme de sănătate din Madrid, mai scrie agerpres.ro.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a creat în urmă cu două zile o Unitate de Răspuns Global pentru coordonarea acțiunilor de combatere a propagării virusului Zika, suspectat de provocarea la nou-născuți a unor malformații congenitale și a unor afecțiuni neurologice grave. Măsura a fost luată după ce în ajun OMS a declarat că „recenta creștere a numărului de cazuri de microcefalie și de alte afecțiuni neurologice înregistrate în Brazilia, după o situație asemănătoare petrecută în Polinezia Franceză în 2014, reprezintă o urgență globală de sănătate publică”.
ziuaconstanta.ro
Reforma ortografică, votată în urmă cu 26 de ani şi care prevede asimilarea unor grupuri de litere şi eliminarea accentului circumflex al unor cuvinte ale limbii franceze, va intra în vigoare din noul an de învăţământ, în scopul simplificării limbii, informează site-ul postului MBFTV.
În total, circa 2.400 de cuvinte vor fi simplificate, iar accentul circumflex va dispărea în unele cazuri.
Modificările, care vor intra în vigoare în noul an de învăţământ, sunt prevăzute în reforma ortografică aprobată în anul 1990 de Academia Franceză.
Reformele nu sunt agreate însă de toţi specialiştii.
mediafax.ro
Comentariile sunt închise