Indexarea pensiilor în 2020 este o păcăleală: până la sfârșitul anului 2020, 400 de mii de oameni vor rămâne sub limita de supraviețuire
Pensiile din Moldova vor fi indexate de două ori pe an, însă această mică reformă promisă de președinte este pusă în aplicare cu câteva nuanțe importante, care nu numai că neutralizează semnificația practică, ci și lasă peste patru sute de mii de moldoveni dincolo de limita de supraviețuire elementară. Nu noi exagerăm. Acest lucru nu este afirmat de noi, ci de organul de stat – Biroul Național de Statistică.
Обманная индексация пенсий: к концу 2020 года 400 тысяч человек останутся за гранью выживания
Обманная индексация пенсий: к концу 2020 года 400 тысяч человек останутся за гранью выживания
Gepostet von Телекомпания BTV – Balti, Бельцы am Freitag, 17. Januar 2020
Acum, să le luăm la rând.
Deci, la 1 octombrie, pensiile vor fi indexate cu 5,7%, dar nu pentru toți beneficiarii, ci doar pentru cei ale căror pensii sunt sub nivelul de existență. Minimumul de existență, stabilit pentru această procedură, este departe de minimul de existență stabilit de Biroul Național de Statistică.
Iinițial, Proiectul de lege privind indexarea de două ori pe an, a prevăzut o creștere a nivelului de existență, dar până la urmă a rămas neschimbat – 1726 lei. Pensionarii care au o pensie mai mare, nu pot conta pe indexarea din octombrie.
Nivelul a trebuit să crească în toamnă, dar nu a crescut din cauza unui amendament al deputatului-socialist Vladimir Odnostalco, pe care Parlamentul l-a votat.
Ulterior, clarificări au fost aduse de șeful guvernului, instaurat de partidul, care se poziționează ca oponent al relațiilor cu Fondul Monetar Internațional. Dânsul a explicat, că FMI a cerut să nu fie majorată plafonul.
Cu toate acestea, Ion Chicu, a cerut să nu se speculeze pe acest fapt , pentru că, așa cum a spus-o, „plafonul va fi în continuare ridicat.“ Cum și când, nu a spus.
Este interesant faptul că, potrivit Biroului Național de Statistică din 26 septembrie 2019, costul minim al vieții în Moldova este de 2028 de lei. Față de 2018, acesta a crescut cu 132 de lei, iar în toamna anului 2020, când este planificată a doua indexare pentru unii pensionari, logic, că acesta va crește, cu alte sută sau două de lei.
Deci, o agenție guvernamentală a (Biroul Național de Statistică) susține că este imposibil să supraviețuiești în Moldova cu mai puțin de 2 mii pe lună. Iar o altă autoritate publică (Parlamentul) la indicarea FMI, aproba Legea privind indexarea pensiilor cu aproape 300 de lei mai puțin – 1726.
Astfel, chiar și după două indexări, majoritatea pensionarilor vor primi mai puțini bani, decât suma cu care, potrivit informațiilor oficiale ale instituțiilor statului moldovenesc, se poate supravețui.
Pentru simplitate, vom lua pensionarul, care încasează acum 1726 lei, definiți în legea indexării. Pensia sa din aprilie va fi indexată cu 4,8 la sută și va crește până la 1 808 lei. În octombrie 2020, această sumă va fi deja indexată cu alte 5,7%. În consecința se va primi suma de 1911 lei.
Aceasta este cu o sută de lei mai mică decât nivelul de subexistență, stabilit de Biroul Național de Statistică pentru 2019. Adică, pensionarii în anul curent vor primi la mînă mult mai puțin, decît ar fi fost nevoie pentru a supravețui în anul precedent.
În concluzie, observăm că rata minimă de supraviețuire, stabilită de Biroul Național de Statistică din Moldova arată ca rata de nutriție într-un lagăr de concentrare. Și mai grav, norma este stabilită prin lege.
Minimul de existență, după cum se menționează în Legea cu privire la minimul de existenţă- este (citat) – ”indicator ce reprezintă mărimea valorică a volumului minim de consum al bunurilor materiale şi a serviciilor pentru satisfacerea necesităţilor principale, menţinerea sănătăţii şi pentru susţinerea viabilităţii omului;”
Concluzia este, că majoritatea parlamentară a socialiștilor și democraților din Republica Moldova, la indicația FMI, a refuzat să majoreze pensiile până la suma necesară, potrivit Biroului Național de Statistică, pentru elementara supraviețuire. Pentru cel puțin patru sute de mii de moldoveni.
Comentariile sunt închise