În satul Văratic avut loc deschiderea monumentului celor Drepți între popoare

La data de 8 decembrie a avut loc un eveniment inedit în satul Văratic, raionul Râșcani – Deschiderea monumentului celor Drepți între popoare, soților Gheorghe și Liuba Benea.

În iulie 1941 Gheorghe Benea, preot în satul Văratic, împreună cu soția sa, preoteasa Liuba, au salvat de la moarte 26 de evrei din Duruitoare veche, Văratic și alte sate din jur.

Locuitorii satului Văratic au povestit multe povești sfâșietoare despre acele vremuri groaznice. Și despre eroismul soților Gheorghe și Liuba Benea. Fiind inștiințați că jandarmii au închis 26 de evrei și au de gînd să-i împuște la marginea satului, preotul împreună cu soția sa au mers fără întârziere la fața locului și au insistat ca jandarmii să le dea drumul acestor oameni nevinovați. După asta i-au condus pe cei 26 de oameni, – copii, femei, bătrâni, – pe drumul ce duce din sat încă vreo 5 km pentru a se asigura că nu vor fi iarăși arestați și împușcați.

După ceremonia de deschidere a monumentului, clerul a ținut o slujbă de pomenire.

Majoritatea din cei salvați de soții Benea au supravețuit Holocaustul și războiul.Suportul primarului s. Văratic și al conducerii a două raioane, – Râșcani și Edineț, – a fost important pentru succesul inițiativei. Inițiativei, care îi aparține președintelui Asociației Obștești ”Nemurire”, dl Iurie Zagorcea . Acest monument în onoarea și memoria a doi Drepți între Popoare din Republica Moldova este primul de acest fel în șirul reușitelor dlui Zagorcea. Monumentul nu ar fi fost posibil fără suportul financiar al dlui Efim Roif, fiul lui Șaps Roif, unul din cei 26 de evrei salvați de Gheorghe și Liuba Benea.

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture