Despre starea de alertă din România și numărul copiilor migranți dispăruți fără urmă

Postul de televiziune BTV vă propune spre vizionare cele mai importante evenimente ale zilei trecute, reflectate în presa internațională.

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă din Suceava a aprobat planul de măsuri pentru prevenirea şi combaterea gripei porcine, în contextul evoluţiei acesteia pe teritoriul Ucrainei şi a confirmării, în proximitatea graniţei cu judeţul Suceava, a 5 decese în regiunea Cernăuţi.

O primă măsură a fost deja instituită, anunță Radioiași.ro. A fost înfiinţat un punct de asistenţă medicală cu funcţionare pe întreaga perioadă a epidemiei în punctul de trecere a frontierei Siret, asigurarea vaccinării întregului personal ce lucrează în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi instruirea acestora cu privire la identificarea personelor potenţial contaminate cu virusul AH1N1, precum şi solicitatea unor doze suplimentare de vaccin, constituie alte măsuri.

Totodată, se vor realiza pliante cu măsuri preventive privind epidemia de gripă cu finanţare de la Consiliul Judeţean, iar acestea vor fi distribuite în punctele de trecere a frontierei, locuri publice, instituţii publice şi unităţi de învăţământ din judeţ.

O altă măsură se referă la distribuirea de mijloace de protecţie individuală şi colectivă personalului ce deserveşte punctele de trecere a frontierei cu Ucraina.

Trebuie spus că în zona de graniţă cu judeţul Suceava a regiunii Cernăuţi s-au închis, din 18 ianuarie, şcolile, din cauza manifestării acestei boli, iar până pe 28 ianuarie, Ministerul Sănătăţii din Ucraina a confirmat 122 de decese din cauza virusului AH1N1, cele mai afectate zone fiind Kiev, Odesa şi Lvov.

Potrivit autorităţilor judeţene, în condiţiile în care evolează această boală la graniţa de nord a României, Ministerul Afacerilor Externe recomandă amânărea călătoriilor în Ucraina, dacă situaţia nu impune o urgenţă.

radioiasi.ro

Columbia a anunţat peste 20.000 de cazuri de infectare cu virusul Zika, devenind a doua ţară ca număr de îmbolnăviri, după Brazilia, transmite Ziarelive.ro.

Peste 2.100 dintre bolnavi sunt femei însărcinate, acestea fiind cele mai sensibile la virusul suspectat că provoacă o gravă maladie congenitală. Autorităţile columbiene au instituit stare de alertă în spitale şi recomandă cuplurilor care vor copii să-şi amâne planurile cu cel puţin şase luni.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că numărul total al cazurilor va fi de patru milioane anul acesta. Brazilia are deja 1,5 milioane, în timp ce în Europa au fost raportate 32.

Ministerul Sanatații din Costa Rica a informat că în cadrul măsurilor de combatere a țânțarului Aedes aegypti, care transmite virusul zika, folosește o bacterie pentru a contracara principalul vector de transmitere a bolii, relateaza EFE, citat de Agerpres.ro.

Bacteria „spinosa” se aplică sub formă de pastilă în depozitele de apă de mari dimensiuni, naturale sau nu, unde se suspecteaza că se reproduce țânțarul.

ziarelive.ro

Cel puțin 10.000 de copii migranți neînsoțiți au dispărut fără urmă în Europa în ultimele 18-24 de luni, a afirmat agenția Europol, care și-a exprimat temerea că mulți dintre aceștia sunt exploatați, în special sexual, de grupuri de crimă organizată, informează duminică AFP și DPA.

Cifrele, publicate pe Internet de săptămânalul britanic The Observer, au fost confirmate duminică de serviciul de presă al Europol.

Brian Donald, un oficial al Europol citat de publicația britanică, a afirmat că cifra se referă la copiii cărora li s-a pierdut orice urmă după ce au fost înregistrați de autoritățile europene. Aproximativ jumătate dintre aceștia au dispărut în Italia. În Suedia, numărul copiilor migranți dispăruți se ridică la 1.000.

Circa un milion de migranți au sosit în Europa în 2015, a estimat Europol, precizând că aproximativ 27% dintre aceștia sunt copii. ‘Nu toți sunt neînsoțiți, însă avem dovezi care arată că o mare parte din ei ar putea fi”, a precizat Europol.

Potrivit lui McDonald, o ‘infrastructură criminală’ paneuropeană sofisticată vizează acum migranți în diverse scopuri. În Germania și Ungaria, în special, un număr mare de infractori au fost reținuți pentru că exploatau migranți.

Grupuri criminale în traficul cu ființe umane sunt de asemenea active pe filierele de imigrație ilegală cu scopul exploatării migranților, a mai spus Brian Donald.

Guvernul britanic a anunțat joi că va găzdui copii refugiați care au fost separați de familiile lor de conflictele din Siria și din alte țări.

agerpres.ro

Rusia a lansat duminică o rachetă din clasa Proton care a plasat pe orbită un satelit, a anunţat Agenţia spaţială rusă, marcând astfel un prim succes pentru acest tip de lansator spaţial, după un eşec răsunător înregistrat în luna mai.

Racheta Proton-M a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan şi a transportat în spaţiu un satelit rusesc de comunicaţii, a anunţat Agenţia spaţială rusă (Roscosmos) într-un comunicat de presă.

La ora 05.26 GMT, satelitul s-a separat de lansator şi a fost plasat pe orbită„, precizează Roscomos.

Rusia a suspendat zborurile spaţiale ale lansatoarelor din clasa Proton-M după ce o astfel de rachetă a eşuat pe 16 mai în încercarea de a plasa pe orbită un satelit de telecomunicaţii construit pentru Rusia de Airbus Defence and Space şi care a ars în atmosferă.

Lansatorul Proton a permis Rusiei să câştige milioane de dolari în fiecare an prin lansarea în spaţiu a unor sateliţi europeni şi asiatici.

mediafax.ro

Cel puțin 11 persoane și-au pierdut viața într-un incendiu la o uzină din estul Moscovei. Acestea au fost ucise în urma prăbușirii acoperișului, au anunțat duminică autoritățile, potrivit AFP.

Potrivit anchetatorilor, o zonă de 3.000 de metri pătrați a luat foc într-una dintre clădirile industriale de pe strada Strominka, provocând prăbușirea acoperișului”, a declarat într-un comunicat secția locală a Comisiei de anchetă.

Victimele incidentului ar fi muncitori imigranți angajați ai uzinei, potrivit agențiilor de presă ruse.

Ministerul pentru Situații de Urgență a precizat într-o primă etapă că nu există victime, însa ulterior anchetatorii au anunțat descoperirea unor trupuri neînsuflețite la fața locului, anunță Fresh24.ro.

Nu se cunosc deocamdată circumstanțele izbucnirii incendiului de sâmbătă seara, care nu a putut fi stins decât după cinci ore, au mai adăugat anchetatorii.

Comisia de anchetă a anunțat duminică deschiderea unei investigații penale pentru a stabili dacă a fost vorba de un incendiu accidental sau de unul intenționat.

fresh24.ro

În China începe cea mai mare migraţie umană din lume. În total, chinezii vor face aproape trei miliarde de călătorii în această perioadă pentru a fi alături de familie de Anul Nou chinezesc, când intrăm în anul Maimuţei de Foc.

Mare parte din populaţia de 1,3 miliarde a Chinei lucrează la sute de kilometri distanţă de oraşele natale, iar sărbătorile sunt singura ocazie din an să-şi vadă familia. Aşa că, în total, în această perioadă, chinezii vor face 2,91 de miliarde de călătorii: 2,48 de miliarde pe şosele, 332 de milioane cu trenul şi 54,55 milioane cu avionul. Sunt cu 3,6 la sută mai mulţi decât anul trecut.

Potrivit Digi24.ro, perioada Anului Nou e o uriaşă provocare pentru sistemul de transporturi al Chinei, dar şi pentru nervii oamenilor, cu atât mai mult cu cât îndură cea mai rece iarnă din ultimii 30 de ani. Însă tradiţiile sunt sfinte şi nimeni nu pune confortul mai presus.

După ce vor sărbători Anul Nou pe 8 februarie, chinezii vor porni înapoi spre oraşele unde lucrează.

digi24.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture