În timp ce problema maidanezilor va rămâne pentru oameni un cip de negociere, numărul câinilor și pisicilor fără stăpân pe străzile orașului va crește. Această opinie este împărtășită de activistul mișcării pentru drepturile animalelor, Dmitrii Belousov.
TOATĂ LUMEA ESTE DE VINĂ. ÎN TIMP CE SOCIETATEA DISCUTĂ, NUMĂRUL CÂINILOR VAGABONZI CREȘTE
TOATĂ LUMEA ESTE DE VINĂ. ÎN TIMP CE SOCIETATEA DISCUTĂ, NUMĂRUL CÂINILOR VAGABONZI CREȘTE
Gepostet von Телекомпания BTV – Balti, Бельцы am Freitag, 29. November 2019
Principala problemă a animalelor fără stăpân este că, printre ele, practic nu există cei care de mai multe generații au fost neglijați. Majoritatea maidanezilor cândva au trăit la oameni și au ajuns pe stradă din cauza iresponsabilității acestora.
Întrucât în țara noastră nu există o schemă unică pentru soluționarea acestei probleme, comunitatea s-a împărțit în două tabere ostile. Unii insistă asupra distrugerii complete a animalelor fără stăpân, în timp ce alții încearcă să corecteze situația prin metoda umană.
Dmitrii Belousov este sigur că cumpărearea câinilor de rasă scumpă este legată de dorința de a-și demonstra bunăstarea sa. Potrivit acestuia, într-un stat civilizat, prestigiul nu înseamnă să te arăți și să trăiești scump, mai important este să fii o persoană bună și educată. Oamenii în Europa preferă să-și ia un patruped ca prieten dintr-un azil. În Germania, anual 90% din maidanezi sunt luați din aziluri acasă. Numai imaginați-vă – 90%!
În Germania există aproximativ 9,2 milioane de câini și 12,3 milioane de pisici. În țara există un sistem de aziluri unificat al Societății Germane pentru Protecția Animalelor – în total 500 de aziluri, plus aproximativ 100 de aziluri municipale. Pe străzi nu poți întâlni vre-un maidanez, deoarece nu sunt acolo, ci își așteaptă stăpânii într-un azil. Pe parcursul unui an prin aziluri trec aproximativ 10.000-15.000 de patrupezi, 60% – care au trăit cu oaneni și 40% găsiți pe stradă.
Nu există nici informații despre eutanasia animalelor în Germania – aceasta este politica de stat, eutanasia nu este practicată. În schimb, există un număr mare de măsuri pentru creșterea nivelului de responsabilitate a stăpânului.
Toate animalele sunt înregistrați și cipați – dacă un câine sau o pisică este găsit pe stradă nesupravegheat, proprietarul va primi o amendă. Iar amenzile sunt foarte usturătoare – pentru o atitudine violentă fața de animal suma poate ajunge la 25.000 de euro.
Pentru a lua acasă un câine în unele regiuni din Germania trebuie să treci un curs special de instruire și să susții un examen.
De asemenea, trebuie să plătești impozite: suma anuală variază în funcție de regiune și rasa câinelui, de la 1 euro (în orașul bavarez „iubitor de câini”, Etal) la 800 de euro (pentru câini de vânătoare din Munchen). De plata impozitului sunt scutiți stăpânii câinilor-călăuză, medici-terapeuți și desigur, cei, care au luat un animal din azil – în acest caz scutirea este valabilă timp de doi ani. De asemenea animalele trebuie să fie sterilizate și să aibă polița de asigurare pentru cazuri de accidente și daune.
Pentru a „adopta” un câine din azil, trebuie să îndepliniți multe cerințe: specialiștii azilului estimează suprafața locuinței, ci și timpul stăpânului (de exemplu, dacă nimeni nu este acasă mai mult de 8 ore pe zi, cel mai probabil „adoptarea” va fi refuzată).
Comentariile sunt închise