Bălțiul se confrontă cu un deficit al cadrelor medicale și medicilor de familie. Problema a fost discutată în cadrul unei ședințe la primărie, ce soluții au propus.
Oamenii stau mai multe săptămâni la cozile interminabile pe coridoarele policlinicii. Edilul orașului, Nicolai Grigorișin a declarat că, în ultima perioadă, foarte mulți orășeni se plâng de lipsa specialiștilor în spitalul din localitate.
,,Spuneți-mi, vă rog, cum putem ieși din situația legată de deficitul de medici și unde să mergem pentru a primi un răspuns? Bălțenii se plâng masiv că există o lipsă acută de medici și personal în spitalul nostru. De exemplu, în urologie acum activează doar un medic, singuri înțelegeți că el pur și simplu fizic nu poate consulta atât de mulți pacienți. Să scriem și să contactăm Ministerul, deoarece situația este foarte deplorabilă.”
Potrivit șefei de la sănătate, Feodora Rodiucova, din păcate, cu fiecare an situația deficitului cadrelor medicale nu se schimbă. Principalele probleme a lipsei de medici sunt condițiile rele de muncă și salariile mici.
,,Din păcate, situația se înrăutățește de la an la an. Principala cauză a fluxului de lucrători medicali este problema locuinței și salariile mici. Ne lipsesc și astăzi 13 medici de familie. În fiecare an facem apel la minister, dar până acum nu există rezultate. Vom înainta din nou cereri și scrisori solicitând o ieșire din această situație dificilă.”
Conform ultimelor statistici în 2018 în Republica Moldova activau 10 033 de medici, cu 254 mai puțini decât în 2017. Există un deficit și al asistentelor medicale: peste 670 de angajați au părăsit sistemul de asistență medicală de stat într-un singur an. În total, în Moldova există 20 230 de lucrători medicali din toate categoriile.
Comentariile sunt închise