Despre cutia neagră a avionului rus doborât în Turcia și reținerea a doi pasageri ai avionului care a efectuat o aterizare de urgenţă în Kenya
Postul de televiziune BTV vă propune spre vizionare cele mai importante evenimente ale zilei trecute.
Anchetatorii ruși nu au reușit să obțină informații de pe cutia neagră a avionului rus doborât recent de Turcia în apropiere de granița cu Siria, a declarat luni un general din cadrul forțelor aeriene ruse, relatează DPA.
”Citirea datelor (de zbor) de pe cardurile de memorie nu a fost posibilă din cauza daunelor interne„, a declarat generalul Serghei Bainetov, directorul adjunct pentru siguranța zborurilor din cadrul Forțele Aeriene Ruse.
El a precizat că va fi nevoie de ‘destul de mult timp‘ pentru a se înregistra progrese, informează Ria Novosti.
Rusia a declarat săptămâna trecută că va publica luni informațiile recuperate de pe cutia neagră a bombardierului său doborât de aviația turcă în noiembrie.
Mass-media de stat rusă a scris la momentul respectiv că analiza ar putea fi complicată de gradul de deteriorare a dispozitivului, care se afla în partea din spate a avionului, aproape de locul unde a fost atins de proiectilele lansate de avionul de luptă turcesc.
Rusia susține în continuare că avionul său de luptă nu a intrat niciodată în spațiul aerian turc și se aștepta ca analiza informațiilor din înregistrările de zbor ale bombardierului să arate că lucru este adevărat. Cu toate acestea, Turcia, stat membru NATO, susține că avionul rus a pătruns în spațiul aerian turc, zburând deasupra teritoriului său timp de câteva secunde.
După acest incident ce a tensionat relațiile dintre cele două țări Moscova a recurs la represalii, printre măsurile luate numărându-se reintroducerea obligativității vizelor pentru cetățenii turci și sancțiuni economice, precum interzicerea importurilor unor produse provenite din Turcia, neprelungirea contractelor cu lucrătorii turci din Rusia sau anularea zborurilor charter turistice către Turcia.
agerpres.ro
La mai bine de o lună după atentatele de la Paris apar noi informaţii despre cel considerat creierului grupului care a pus la cale atacurile.
Potrivit presei franceze, după noaptea atentatului, Abdelhamid Abaaoud a stat patru zile într-o ascunzătoare improvizată într-o pădure, nu de parte de Saint Denis. „Le Parisien” a scris că această „cazemată din crengi şi frunze” era situată într-o zonă industrială şi era folosită de obicei de oameni fără adăpost.
El a fost văzut de poliţişti atunci când a părăsit ascunzătoarea, pe 17 noiembrie. A doua zi, trupele speciale au descins în locuinţa din Saint Denis în care stătea şi l-au ucis.
Pe de altă parte, poliţia belgiană a anunţat că a reţinut cinci noi suspecţi care ar fi făcut parte din reţeua teroristă care a acţionat la Paris.
digi24.ro
Uniunea Europeană a oficializat luni prelungirea cu încă șase luni a sancțiunilor împotriva Rusiei, măsură deja convenită săptămâna trecută la reuniunea reprezentanților permanenți ai celor 28 de state membre (COREPER), transmite AFP.
Aceste sancțiuni au fost instituite în iulie 2014, după anexarea Crimeii, pentru o perioadă inițială de un an. Dar declanșarea conflictului armat de către separatiștii proruși din estul Ucrainei a determinat blocul comunitar să înăsprească aceste sancțiuni. Anul acesta în luna iulie măsurile au fost prelungite până pe 31 ianuarie 2016, în așteptarea implementării acordurilor de pace convenite în februarie la Minsk de guvernul ucrainean și separatiști.
Dar, ‘cum acordurile de la Minsk nu vor fi aplicate integral până pe data de 31 decembrie 2015, sancțiunile au fost prelungite, iar în acest timp Consiliul (statelor membre ale UE) va continua să examineze progresele în aplicarea‘ respectivelor acorduri, se explică într-un comunicat difuzat luni de Comisia Europeană.
Sancțiunile care sunt în prezent în vigoare prevăd mai ales interdicții de viză și înghețarea conturilor unor responsabili ruși sau ucraineni proruși, precum și măsuri împotriva unor companii ruse din sectoarele militar, petrolier și bancar.
agerpres.ro
Reţeaua teroristă Stat Islamic încearcă să recruteze militanţi în Afganistan pe cale radiofonică, în încercarea de a-şi consolida poziţiile şi de a elimina mişcarea Taliban, cea mai puternică grupare insurgentă din ţară, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.
Oficialii afgani au exprimat o îngrijorare accentuată faţă de emisiunile radio, care încurajează tinerii să-şi găsească sensul în viaţă prin alăturarea unei mişcări radicale.
Dacă emisiunile radiofonice susţinute de militanţi ai grupărilor radicale capătă amploare în Afganistan, oficialii avertizează asupra amplificării unei stări de deznădejde printre cei afectaţi de război care se străduiesc să supravieţuiască într-un climat economic dur.
„Cei mai mulţi dintre oamenii noştri nu au locuri de muncă şi acest post de radio va încuraja multe persoane să li se alăture„, a explicat Ahmad Ali Hazrat, directorul consiliului din provincia Nangarhar, din estul Afganistanului.
„Acum Daesh (Stat Islamic) se află la şapte kilometri de oraşul Jalalabad şi, dacă guvernul nu acţionează curând, îşi vor extinde reţeaua radio şi vor recruta chiar şi din Kabul (capitala Afganistanului)„, a subliniat Hazrat.
Oficialii din Nangarhar au explicat că nu pot închide radioul, pentru că îşi schimbă frecvenţa în mod regulat. „Se mută dintr-un loc într-altul”, a explicat Attaullah Khogyani, un purtător de cuvânt al conducerii din Nangarhar.
Emisiunea zilnică, în dialectul Pashto, de 90 de minute, intitulată „Vocea Califatului” constă, în mare parte, din interviuri, mesaje şi cântece despre organizaţia teroristă Stat Islamic. Poate fi ascultată în provincia Nangarhar, unde militanţii SI au dobândit autoritate şi influenţă, controlând şi teritorii câştigate de la talibani, forţa insurgentă cea mai puternică din ţară. În una dintre emisiuni, un membru SI a susţinut că radioul va combate imaginea publică negativă a grupării.
Reţeaua Stat Islamic este o forţă relativ nouă care activează în Afganistan, având o mai mare influenţă în Siria şi Irak, unde deţine vaste teritorii. Potrivit unui raport al Pentagonul publicat săptămâna trecută, reţeaua încearcă să recruteze foşti membri talibani sau actuali care sunt nemulţumiţi. Săptămna trecută, comandantul forţelor internaţionale în Afganistan, generalul american John Campbell, a precizat că există între 1.000-3.000 de militanţi SI în Afganistan şi că numărul acestor ar putea creşte dacă activităţile organizaţiei nu sunt monitorizate.
mediafax.ro
Autorităţile franceze au reţinut doi pasageri ai avionului companiei Air France care a efectuat o aterizare de urgenţă în Kenya din cauza unei alerte cu bombă, informează BBC News online.
Un bărbat în vârstă de 58 de ani, fost poliţist pe insula franceză Reunion, şi soţia sa sunt cei doi suspecţi.
Compania Air France a depus plângere pentru „periclitarea vieţilor pasagerilor şi membrilor echipajului„.
Un avion de pasageri al companiei Air France care zbura din Mauritius spre Franţa a efectuat duminică o aterizare de urgenţă în Kenya după ce în grupul sanitar a fost găsit un dispozitiv suspect. Autorităţile au stabilit ulterior că nu era o bombă.
Avionul de tip Boeing 777 decolase din Mauritius cu destinaţia Paris, având la bord 459 de pasageri şi 14 membri ai echipajului.
mediafax.ro
Comentariile sunt închise