Noi penalități pentru spitale și centre ale medicilor de familie. Instituțiile vor fi amendate pentru neacordarea medicamentelor compensate și a articolelor farmaceutice și vor trebui să restituie pacienților banii cheltuiți pentru acestea. Au fost stabilite sancțiuni și pentru acceptarea banilor de la pacienți, dar și pentru eliberarea nejustificată a rețetelor pentru preparate medicale compensate, transmite TV8.
Contractele-tip dintre CNAM și instituțiile care prestează servicii medicale în bază de poliță vor fi modificate. Noul model de contract prevede și penalități. Astfel, prestatorii de servicii medicale sunt obligați să se asigure că au stocuri de medicamente, articole farmaceutice, dar și consumabile. În caz contrar…
„Prestatorul este obligat să restituie suma cheltuită de către pacient, justificată documentar”, afirmă Ala Ulianovschi, șefa direcției Evaluare și Monitorizare CNAM.
Conform contractului, prestatorii de servicii vor fi pedepsiți dacă vor încasa bani de la pacienți.
„Prin includerea acestei prevederi în contractul-tip se vor diminua plățile de buzunar, iar pacientul va beneficia de tot spectrul de medicamente”, mai spune Ala Ulianovschi, șefa direcției Evaluare și Monitorizare CNAM.
Se vor alege cu sancțiuni și instituțiile medicale care vor prescrie neregulamentar și neargumentat rețete pentru medicamentele compensate, dar și pentru eliberarea fără motiv a formei medicale.
„CNAM percepe suma prejudiciată, suplimentar a fost introdusă o penalitate din suma prejudiciată”, explică Ala Ulianovschi, șefa direcției Evaluare și Monitorizare CNAM.
În cazul în care pacientului i s-a refuzat acordarea asistenței medicale prevăzute de contract, prestatorul va fi somat să achite o penalitate către CNAM în valoare de 30 la sută din valoarea serviciilor ce urmau să fie acordate, iar pacientului să i se restituite toate cheltuielile suportate.
„Prin introducerea acestei penalități vom responsabiliza prestatorul de servicii medicale și de a nu admite faptul de refuz a asistenței medicale”, a adăugat Ala Ulianovschi, șefa direcției Evaluare și Monitorizare CNAM.
Instituțiile medicale se vor alege cu penalități și în cazul în care vor fi constatate abateri de la procedura de înscriere la medicul de familie. De asemenea, se vor aplica sancțiuni pentru date false în ceea ce privește numărul şi lista nominală a pacienților beneficiari sau în ceea ce privește cantitatea de medicamente utilizată. Am încercat să vedem ce cred despre aceste schimbări directorii instituțiilor medicale care au contracte cu CNAM. Toți cei pe care i-am contactat au refuzat să se dea cu părerea.
„Până nu va intra în vigoare acest contract sau până când nu va fi aprobat, noi nu putem să venim cu o părere pe marginea acestui subiect”, spune Mihaela Botnari, presa Spitalul „Sfânta Treime”.
Noile prevederi ale contractului-tip vor intra în vigoare după ce va fi publicat în „Monitorul Oficial”. Doar pentru anul trecut, CNAM a înregistrat peste 280 de petiţii, dintre care aproximativ 50 au vizat accesul limitat la serviciile medicale, calitatea necorespunzătoare a acestora și refuzul de a elibera medicamente compensate.
Comentariile sunt închise