A căzut în fântână, a căzut un tavan peste el, s-a intoxicat cu monoxid de carbon. În ultimii ani cazurile în care copiii mor în tot felul de accidente oripilează opinia publică. Să fie de vină destinul sau unele situații ar fi putut evitate? În fiecare an în țara noastră zeci de copii își pierd viața în urma neglijenței adulților. Un studiu realizat de Organizația Salvați Copiii arată că aproape jumătate dintre decesele copiilor mai mici de cinci ani au cauze evitabile, scrie Agora.md.
Potrivit raportului, în fiecare an aproximativ 1.400 de nou-născuţi mor. La fiecare 6 ore, un copil mai mic de un an moare. Suntem printre primele locuri din Uniunea Europeană la capitolul mortalitate infantilă. Autorii cercetării sunt de părere că o treime dintre aceste decese pot fi prevenite.
Dreptul copilului la o familie nu se rezumă doar la a avea părinţi şi o casă. Copiii au nevoie de atenţie, iubire şi comunicare.
Autorii studiului au discutat cu mai multe mame care și-au pierdut copiii în diferite circumstanțe. Astfe, în cazul copiilor sub 1 an decedaţi la domiciliu, mamele lor au declarat, într-o proporţie de 48,2%, că aceştia au decedat în mod neaşteptat, fără a prezenta semne sau simptome de boală.
Conform relatării mamelor, 26,1% din copii au murit în acest fel în timpul zilei, iar 22,1% în timpul somnului.
La categoria copiilor sub 1 an decedaţi în primele 24 de ore de la internare, 68,5% dintre copii au decedat că urmare a acutizării unor boli, 10,7% neaşteptat, fără semne sau simptome de boală, 7,9% că urmare a unor anomalii congenitale grave şi 5,2% prin accidentare.
La categoria copiilor de 1-4 ani decedaţi la domiciliu, 28,3% au murit prin accidentare, 20% ca urmare a acutizării unor boli cronice, 20% din cauza unor anomalii congenitale grave, 16,7% ca urmare a evoluţiei supraacute a unor boli iar 12,5% neaşteptat, fără a prezenta semne sau simptome de boală.
Sursă: agora.md
Comentariile sunt închise