Crăciunul se apropie cu pași grăbiți, așă că moldovenii fac eforturi pentru a aduce la bun sfârșit pregătirile pentru masa de sărbătoare. Unii cumpără cadouri pentru cei dragi, alții învață colinde pentru a merge pe la casele gospodarilor. Cea mai mare tradiție este însă alta, susține protoiereul Catedralei Sfântul Nicolae din Bălți, Mihail Sărăcuța. Potrivit lui, cel mai important lucru este postul și vizitarea bisericii, mai ales în ajun de sărbătoare.
Mihail Sărăcuța, protoiereu catedrala Sf. Nicolae: „Cea mai importantă tradiție, este că noi, creștinii, ne postim șase săptămâni înainte de această sărbătoare. Aproape de această sărbătoare încep slujbele mai intensiv. Sărbătoarea Nașterii Domnului coincide cu ziua de Duminică, deci slujbele încep de vineri, la ora opt dimineața cu ceasurile Împărătești, apoi urmează Vecernia și Utrenia. Aceasta este o zi de post. Sâmbătă, de ajun, iarăși este zi de post. Dimineața, la ora opt încep ceasurile, după care urmează Liturghia. Seara, după Vicernie, noi gustăm din grâu fiert cu fructe și dulciuri de sec. Duminica dimineața, la ora opt, se săvârșește acatistul Mântuitorului Isus Hristos, urmată de ceasuri și Sfânta Liturghie. Mai apoi, corul bisericesc colindă pe creștini, iar copiii primesc cadouri. Mai sunt și tradiții lumești, precum colinda în ajunul Nașterii. Nu este bine doar să spunem că „Noi venim cu colina de Crăciun”, dar „Venim în ajunul sărbătorii Nașterea Mântuitorului Isus Hristos”.
Tot în ajun de sărbătoare, gospodinele coc colaci și crăciunei pentru familie, oaspeți și colindători. Potrivit tradiţiei, crăciunelul care se taie şi se coace din primul aluat se va ţine la icoană până în primăvară, când încep lucrările în câmp. Astfel anul va fi mai roditor.
Comentariile sunt închise