Grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului legislativ privind anularea sistemului electoral mixt a fost constituit duminică, 17 decembrie.
Din grupul de iniţiativă vor face parte peste 650 de persoane. De menționat că, tot astăzi a fost creat și Biroul executiv. Astfel, Ştefan Gligor a fost ales în calitate de preşedinte al grupului de iniţiativă, Stela Uţică – vicepreședinte, iar Valeriu Paşa – secretar general.
Urmează ca grupul de iniţiativă să facă demersurile necesare pentru colectarea de semnături pentru anularea legii prin care s-au făcut modificările la Codul Electoral, care să permită desfăşurarea unui referendum naţional până la alegerile parlamentare din 2018.
Analistul Politic, Alexei Tulbure a vorbit în cadrul emisiunii „Dialog” de la BTV despre avantajele desfășurării plebescitului.
«În cazul în care Referendumul se produce până la urmă. Rezultatul lui devine imediat normă legislativă. Parlamentul nu trebuie să-l mai confirme. Am scos următoarea formulare: oamnii votează pentru anularea sistemului mixt. Imediat cum referndumul se produce revenim la sistemul anterior. Prin acest system noi am schimbat partidele care nu ne-au satisfăcut sau care s-au discreditat», – Alexei Tulbure, comentator politic.
Tubure a venit și cu unele scenarii, potrivt cărora votul mix tar putea fi abrogate fără desfășurarea plebescitului.
«Acest referendum are șanse. Parlamentul are numai două opțiuni, după ce se înregistrează grupul de inițiativă la Comisia electorală Centrală. Semnăturile nu se colectează după formula 2/3 din unitățile teritorial administrative. Cenzul dat nu trebuie respectat. Organizatorii au nevoie de 200 de mii de semnături de oriunde. Fie din chișinău sau Bălți 70 de mii. Parlamentul are două opțiuni după înregistrarea semnăturilor la CEC. Fie numește data referendumului, fie soluționează în parlament chestiunea ridicată în referendum și abrogă legea. Astfel vor fi economisiți bani și toată lumea se pregătește de alegeri», – Alexei Tulbure.
Comentariile sunt închise