Cărbuni, lemne sau brichete. Cu ce se încălzesc moldovenii?

Să-ți încălzești locuința  cu brichete din paie și coji din semințe de floarea soarelui este avantajos. La această concluzie au ajuns locuitorii din nordul țării. Ei spun că brichetele din deșeuri ecologice sunt o alternativă cărbunelui și lemnului, deoarece prețul acestora este mult mai mare.

Ion Dodița folosește brichete deja de trei ani și apreciază calitatea biocombustibilului produs la Bălți.

ION DODIȚA, CUMPĂRĂTOR DROCHIA: „De ce folosiți brichete dar nu lemne sau cărbuni? Mai ieftin costă decât lemnele și ard bine. Folosesc brichetele deja de 3 ani.”

Cărbunii ar fi totuși varianta perfectă, spun unii. Alegerea rămâne însă brichetele, care mențin flacăra preț de câteva ore.

PĂDUREȚ RODICA, CUMPĂRĂTOR: „Acasă le folosesc în sobă și în lijancă. Cărbunii ar fi mai bine, dar sunt foarte scumpi. Brichetele sunt mult mai ieftine. Dacă punem pe foc 3-4 bucăți, ard trei ore.”

DUMITRU MIHAILENCO, CUMPĂRĂTOR: „Părinții mei tot timpul cumpără de aici. Este mai convenabil, este curat, mai bine încălzesc.”

În prezent, o tonă de brichete din paie și coji din semințe de floarea soarelui costă 2000 de lei. Ceva mai scump, costă brichetele din rumeguș de lemn, de la 3000 la 3500 de lei.

În același timp, un metru cub de lemn, specii moi, costă circa 500 de lei, iar speciile tari, ajung la prețul de 800 de lei. Costul cărbunelui variază între 4000 și 4500 de lei pentru o tonă.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture