Inspirați de puterea formelor pliabile obținute prin metoda origami, o echipă de cercetători din Statele Unite a anunțat luni că a reușit să realizeze mușchi artificiali necostisitori ce pot conferi roboților capacitatea de a ridica până la 1.000 de ori greutatea lor, informează Xinhua și AFP, citate de agerpres.
Acest progres constituie un salt înainte în domeniul roboticii pentru înlocuirea vechii generații de roboți cu mișcări sacadate și rigide, estimează cercetătorii.
Mușchii (sau elementele de acționare) constau dintr-un ”schelet” realizat din diverse materiale, precum bobine metalice sau foi de plastic pliate pe baza anumitor modele, înconjurate de aer sau fluid și sigilate într-un recipient din material plastic sau textil care sevește drept ”piele”, se explică în studiul publicat în ”National Academy of Sciences”. O presiune aplicată în interiorul recipientului forțează ”pielea” să se lase pe schelet creând astfel tensiune, ceea ce duce la producerea mișcării.
Acești mușchi artificiali ”pot genera de circa șase ori mai multă energie pe unitate de suprafață în comparație cu mușchiul scheletic al mamiferelor și sunt, de asemenea, incredibil de ușori”, a explicat Rob Wood, coautor al lucrării, profesor de științe aplicate la Universitatea Harvard, conform AFP.
Comentariile sunt închise