Legea despre amnistie în Moldova a vizat 2700 de deținuți
Din 9 septembrie 2016, de când a intrat în vigoare Legea cu privire la amnistie în legătură cu aniversarea a 25-a de la independența Republicii Moldova, și până la 31 octombrie 2017, actul de clemență a fost aplicat în privința a 2742 de persoane deținute în instituțiile penitenciare, a declarat într-un interviu exclusiv pentru Sputnik-Moldova directorul interimar al Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP), colonelul de justiție Aureliu Suhan.
”Din numărul total de deținuți în privința cărora a fost aplicat actul amnistiei, 529 au fost liberați din instituțiile penitenciare, iar pentru 2213 condamnați li s-a redus din termenul de pedeapsă”, a declarat șeful DIP.
Suhan a menționat în interviul pentru Sputnik-Moldova că, actul de amnistie a fost aplicat persoanelor deținute, caracterizate pozitiv pe parcursul executării pedepsei, cu risc de recidivă mediu sau redus, stabilit în urma evaluării psihologice. Potrivit legii, amnistia nu a fost aplicată față de persoanele care se fac vinovate de comiterea unor infracțiuni grave. De asemenea, documentul nu presupune eliberarea înainte de termen a persoanelor condamnate pentru corupție.
Persoanele eliberate din detenție au beneficiat și de o indemnizație unică în mărime de 75 la sută din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent. În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului din decembrie 2015, a fost aprobat cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2016, în mărime de 5050 de lei.
În total, de la proclamarea independenţei Republicii Moldova au fost amnistiaţi peste 7 mii de deţinuţi.
Comentariile sunt închise