Șeful Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi, a declarat vineri că demersul importatorilor de a majora cota de import a cărnii de porc din UE este nejustificat. Declarația a fost făcută la o reuniune a producătorilor şi procesatorilor de carne cu participarea reprezentanţilor Ministerelor Economiei, Agriculturii, Dezvoltării Teritoriale şi Mediului, dar şi a Asociaţiilor de profil, anunță ANSA, citată de Deschide.md.
Reuniunea a fost convocată reeşind din creșterea considerabilă a prețurilor pentru carne. Astfel, dacă pe piața internă costul cărnii de porc este de aproximativ 3 euro pentru un kg (60-65 lei), atunci în UE — 1,7 euro/kg.
„Acest lucru se întâmplă în timp ce recolta de cereale în anul curent a fost una dintre cele mai bogate, iar producătorii de carne locali sunt în căutare permanentă de piaţă de desfacere. Astfel, solicitarea procesatorilor de a majora cota de import a cărnii de porcine este neîntemeiată, rezervele de micşorare a preţurilor urmând a fi găsite în interiorul ţării, cu atât mai mult că la consfătuire s-a constatat că unităţile de creştere a porcinelor dispun de cantităţi suficiente de carne”, a spus Gaberi.
Potrivit serviciului de presă al ANSA, în urma unui schimb de opinii cei prezenţi, fiecare în parte, şi-a expus opinia asupra problemei, dar şi eventuale soluţii pentru redresarea situaţiei. Una dintre ele ar fi încheierea contractelor de conlucrare de lungă durată dintre producători şi procesatori, astfel piaţa fiind protejată, cel puţin parţial, de fluctuaţiile cauzate de influenţa unor factori externi nefavorabili creşterii şi procesării cărnii de porcine şi a celei de pasăre.
Camera de comerț americană a expediat Guvernului R.Moldova o scrisoare la începutul lunii octombrie în care a cerut majorarea cotei anuale de import a cărnii de porc și pasăre din UE și oferea regimului preferențial de import până la sfârșitul anului 2017.
Demersul a fost explicat prin formarea deficitului de materie primă pe piața internă, cota mică de import a cărnii de porc și pasăre din UE, care a fost rapid epuizată și restricțiilor de import din CSI (din cauza pestei porcine africane). AmCham a atras atenția asupra prețurilor exagerate pentru carne, stabilite de producătorii locali. Din cauza situației create, la companiile de procesare a cărnii se atestă un deficit de aproximativ 7,5 mii de tone de materie primă. Veniturile ratate sunt estimate la 0,6 mil. de lei, iar pierderile directe sunt de 50 mii de lei per zi.
Foto: independent.md
Comentariile sunt închise