Nordul Atlanticului are un potenţial enorm pentru industria energiei eoliene, iar în timpul iernii poate acoperi necesarul mondial de electricitate, relatează Descopera.ro.
Cercetătorii de la Carnegie Institution for Science au folosit modelări computerizate pentru a ajunge la concluzia că vânturi oceanice sunt mai puternice, ceea ce prezintă o bună oportunitate pentru generarea energiei regenerabile cu ajutorul centralelor eoliene.
Altfel spus, pentru că viteza vântului este în general mai mare deasupra oceanelor decât deasupra continentelor, centralele eoliene pot produce, cel puţin în teorie, de cinci ori mai multă energie dacă sunt plasate în oceane, scrie Science Daily.
Ken Caldeira, unul dintre cercetătorii acestui studiu, a precizat că „adevărata întrebare este dacă poate atmosfera de deasupra oceanelor să mişte mai multă energie în jos decât poate cea de deasupra continentelor?”
Modelarea sofisticată a cercetătorilor a comparat productivitatea fermelor de turbine eoliene din Kansas cu fermele ipotetice din ocean, descoperind că în unele zone fermele din ocean generau cel puţin de trei ori mai multă energie decât cele tradiţionale, iar acest lucru era valabil în mod particular în cazul Atlanticului de Nord.
Totuşi, această forţă imensă este doar iarna, în care fermele nord-atlantice pot produce necesarul mondial pentru energie electrică. Vara, aceste ferme gigantice de turbine eoliene pot produce doar necesarul Europei.
Comentariile sunt închise