Jurnaliştii independenţi din Republica Moldova sunt nevoiţi să-şi facă meseria în condiţii din ce în ce mai proaste din cauza abuzurilor repetate comise sau tolerate de autorităţi şi a ingerinţei politice tot mai mari în drepturile şi libertăţile jurnaliştilor. Este declaraţia semnată de 15 cele mai importante organizaţii neguvernamentale, adresată ambasadelor acreditate în Republica Moldova.
Societatea civilă solicită comunităţii diplomatice să condamne abuzurile autorităţilor de la Chişinău şi să să aducă aceste îngrijorări în atenţia organizaţiilor internaţionale.
ONG-urile amintesc despre un şir întreg de încălcări ale drepturilor şi libertăţilor jurnaliştilor înregistrate numai în ultimele şase luni: reţinerea unei echipe de filmare a Gagauzinfo.md de către poliţia locală în martie 2017;urmărirea evidentă a redactorului-şef Newsmaker.md Vladimir Soloviev; atacurile verbale şi agresarea reporterului Jurnal TV de către Vladimir Hotineanu, deputatul din partea Partidului Democrat; mustrarea publică a jurnalistei de investigaţie Mariana Raţă de către judecătorii Consiliului Superior al Magistraturii; restricţionarea selectivă a accesului la evenimentele şi locurile de interes public pentru echipele de filmare ale TV8 şi pentru fotojurnalistul Constantin Grigoriţă, căruia Preşedinţia i-a retras acreditarea fără motive argumentate.
„Ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu deteriorarea condiţiilor de muncă ale jurnaliştilor. Asemenea încălcări sunt contrare normelor democratice şi statului de drept şi contravin principiilor şi valorilor europene, atât de des invocate de guvernare. Noi cerem autorităţilor să îşi reevalueze rolul de apărare a libertăţilor democratice şi să devină mai proactive în asigurarea transparenţei, accesului la informaţii şi libertăţii presei. Acest lucru uneori înseamnă sancţionarea celor care acţionează împotriva acestor valori”, se spune în apelul societăţii civile.
Numai în această săptămână, doi jurnaliști de la „Ziarul de Gardă” au fost intimidați în mod deschis de către agenții de pază privați, angajați ai Global Business Center, care aparține lui Vladimir Plahotniuc, șeful Partidului Democrat. Jurnaliștii filmau într-un loc public, și persoanele care i-au împiedicat să facă acest lucru nu au reprezentat nici o autoritate, fiind cetățeni privați. Abuzuri ca acestea sunt inacceptabile și trebuie să fie condamnate. Misiunea autorităților ar trebui să includă menținerea și protejarea libertății presei și libertății jurnaliștilor, creând condiții optime pentru munca lor. Din nefericire, autoritățile din Republica Moldova nu-și văd misiunea în acest fel, preferând să rămână inactive atunci când jurnaliștii sunt intimidați.
Pentru jurnaliștii de investigație, precum și pentru organizațiile ce monitorizează autoritățile pe diverse dimensiuni, accesul la informație devine o provocare majoră, deoarece instituțiile publice recurg excesiv la prevederile legii cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Această problemă este și mai stringentă atunci când jurnaliștii investighează modul de finanțare al partidelor politice.
Comentariile sunt închise