Dacă acum 30 de ani, scriitorii reprezentau elita națională în mai multe republici ale fostului imperiu sovietic, la 26 de ani de independență a Republicii Moldova, scriitori practic sunt uitați.
Lăsați în voia sorții de stat, nesusținuți de cititorii, scriitorii din Moldova sunt nevoiți să câștige un ban pentru existență din alte surse. Soarta scriitorului moldovean a fost discutată în cadrul emisiunii „Față-n Față”, de la postul de televiziune BTV. Invitații serii, scriitorii și profesorii universitari, Margareta Curtescu și Anatol Moraru, au scos în evidență o realitate dură, pentru societatea în curs de dezvoltare: la noi în țară, scriitorii nu pot trăi numai din scris.
„Nici nu ne gândim la această formă de supraviețuire pentru că ea nu există. A supraviețui astăzi din scris este o iluzie. Nu se poate.”
„Statul s-a retras din mai multe domenii, inclusiv și din cultură, nu spun totalmente, dar în mare parte. În acest sens, Uniunea scriitorilor din Republica Moldova nu poate să intervină foarte puternic în procesul de construcție a cărților, pentru că nu are putere financiară.”
Făcând o comparație între scriitorul de ieri și de azi, Anatol Moraru a vorbit despre felul în care era remunerat artistul și pe cât era susținut de stat.
„Unui scriitor, statul se obliga, atunci când i se repartiza un aparatemnt, să-i dea plus 20 de metri pătrați, spațiu pentru birou. Firește, erau destul de semnificative onorariile. Pe vremuri, dacă publicai un roman în câteva numere de Nistru, asta îți putea aduce bani cât să-ți cumperi o Volgă. De unde și aveam romane fluvii, poeme chilometrice, pentru că se plătea câte 4 copeici cuvântul. În acest sens, statul parcă avea un fel de contract cu scriitorul, să fie cuminte, să capteze, să domesticească, să dirijeze consștiința colectivă, mentalul colectiv, în direcția necesară.”
În prezent, Germania este singura ţară, în care scriitorii nu trebuie să aibă un alt job pentru a se întreţine. Indiferent dacă sunt scriitori celebri sau mai putin cunoscuţi. Asta, datorită sistemului de lecturi publice și a burselor. La lecturile publice, vin oameni plătitori de bilet să asculte scriitorii citind din cărţile publicate. Un bilet costă în jur de 15 euro, o carte cam tot atât.
Comentariile sunt închise