Inculpații vor achita toate cheltuielile suportate de stat în timpul anchetei

Persoanele inculpate din Moldova vor trebui să achite toate cheltuielile suportate de stat în procesul anchetei, relatează Sputnik.md.

Persoanele condamnate în Moldova vor fi obligate prin lege să achite toate cheltuielile suportate de acuzatorul de stat în procesul anchetei, inclusiv pentru expertizele judiciare, traduceri, extrădări, dar și pentru amânarea proceselor în judecată din cauza neprezentării părților sau a apărătorilor.

Procuratura Generală, în parteneriat cu Ministerul Justiţiei, cu susţinerea Asociaţiei Procurorilor şi Fundaţiei Germane pentru Cooperare Juridică Internaţională (IRZ), au organizat la Chişinău Conferinţa Internaţională cu genericul ”Recuperarea cheltuielilor judiciare în procesul penal”.

Evenimentul şi-a propus să supună dezbaterilor publice subiectul ce vizează recuperarea cheltuielilor suportate de stat pentru urmărirea penală şi judecarea cauzelor penale.

Potrivit Procuraturii, deși în prezent legislaţia procesual-penală conţine prevederi la acest capitol, acestea sunt ambigue, lasă loc pentru interpretări şi generează practici neuniforme. De la proclamarea independenţei Republicii Moldova, era acceptat un singur principiu – toate cheltuielile în procedurile penale să fie suportate de stat.

Începând cu anul 2016, Procuratura a studiat şi abordat această problemă în ordine prioritară, orientând acuzatorii de stat, ca odată cu condamnarea persoanelor sau aplicarea altor soluţii de nereabilitare, să solicite încasarea mijloacelor băneşti care au fost utilizate la efectuarea anchetei şi pe care l-au suportat instituţiile de drept, din contul persoanei vinovate.

Participanţii la Conferinţă au adoptat o Rezoluţie care prevede crearea unui grup de lucru interinstituţional, menit să elaboreze, în regim de urgenţă, proiecte de lege pentru a ajusta legislaţia şi practicile naţionale la cele europene.

În opinia Procuraturii Generale, recuperarea banilor din contul persoanelor culpabile de comiterea infracţiunilor, pe lângă toate, va exclude şi asemenea practicii defectuoase precum: tergiversarea, inclusiv prin utilizarea abuzivă de către părţi a drepturilor procesuale, recuzările neîntemeiate, amânarea proceselor în judecată din cauza neprezentării părţilor sau a apărătorilor.

Potrivit statisticilor Procuraturii, de la 1 ianuarie până la 1 septembrie, cheltuielile solicitate de acuzatori în instanță se ridică la peste 3,205 milioane de lei. Din această sumă au fost încasate de instanță din contul inculpaților aproape 1, 9 milioane de lei.

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture