Republica Moldova este vulnerabilă în faţa încălzirii globale. Despre aceasta au menţionat specialiştii în cadrul emisiunii „Spaţiul Public”. Potrivit lor, deşi, ţara noastră are un procent foarte mic de poluare, efectele acestui fenomen sunt resimţite şi la noi. În acest sens, autorităţile din Republica Moldova încearcă să promoveze anumite programe de adaptare la efectele încălzirii globale, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Vasile Scorpan, managerul Oficiului ,,Schimbarea Climei”, susţine că efectele încălzirii globale sunt resimțite și pe teritoriul Republicii Moldova, iar acest lucru îl confirmă agricultorii, dar și oamenii cu vârsta de peste 60 de ani, care au simțit cum treptat, temperaturile au crescut, verile sunt mai toride și iernile fără multă zăpadă.
Potrivit expertului economic, Roman Chirică, odată cu ridicarea temperaturilor, planificarea agricolă va suporta costuri enorme.
Managerul de proiect din cadrul Oficiului Schimbarea Climei, Ala Druță a declarat că Republica Moldova este o țară cu un nivel foarte mic de poluare, de 0,028 procente. Potrivit ei, în cazul nostru, o atenție sporită trebuie acordată proiectelor de adaptare la schimările climatice.
Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în ultimii 20 de ani, Republica Moldova a fost afectată de mai multe secete. Cele mai cumplite au fost în anii 1994, 2003, 2007 și 2011.
Comentariile sunt închise