UE promovează utilizarea resurselor alternative de energie în Moldova

Sursele alternative de energie sunt tot mai solicitate de moldoveni. Totul datorită proiectului „Energie şi Biomasă în Moldova” finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Dovadă este activitatea antreprenorilor, care prin intermediul proiectului și-au lărgit afacerea, din cauza că cererea pe piață a crescut simțitor.

Una din fabricile de biocombustibil de la Bălți a fost deschisă încă în anul 2008, însă avea o capacitate mică. Prin intermediul PNUD, antreprenorii au achiziţionat în rate, din fonduri europene, utilaje de producere a brichetelor.

La producerea brichetelor se folosește materie primă precum rumeguș de lemn și coji de floarea soarelui. Procesul de producere este unul foarte simplu, iar o tonă de brichete costă 2.400 de lei – aproape de două ori mai puțin decât o tonă de cărbuni.

Prin intermediul proiectului „Energie și Biomasă în Moldova”, antreprenorii au obținut și mai mulți clienți. Acum, aceștia prestează brichete și instituțiilor publice.

Unul dintre angajații întreprinderii spune că brichetele din resturi vegetale înlocuiesc cu succes încălzirea cu lemne sau gaz şi sunt mai ieftine.

Proiectul „Energie şi Biomasă în Moldova” îşi propune să sporească simţitor utilizarea surselor alternative de energie.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture