Noi studii consideră că, prin moștenirea genetică de la mamă, fiicele pot manifesta diverse boli. Iată care sunt acestea.
Artitra reumatoidă – este o boală care afectează articulaţiile şi apare de obicei la femeile cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani. În cazul persoanelor predispuse genetic către această boală, riscul apariţiei artritei reumatoide este cu 55% mai mare dacă cei în cauză sunt şi fumători, scrie realitatea.net.
Cancerele de ovare, de sân şi de colon – riscul de a dezvolta aceste tipuri de cancer nu este neapărat mai mare dacă mama ta s-a confruntat cu unul din ele. Riscul creşte atunci când două sau mai multe rude apropiate au avut cancer.
Carii şi afecţiuni ale gingiilor – dacă mama ta s-a confruntat cu boli ale gingiilor, este posibil să moşteneşti această problemă. Parodontoza este într-un procent de 30% ereditară.
Osteoporoza – dacă mama are o densitate osoasă scăzută, ai un risc aproape dublu faţă de populaţia generală de a face osteoporoză.
Bolile de inimă – dacă mama ta a dezvoltat o boală de inimă înainte de 65 de ani, ai un risc cu 25-50% mai mare de a te confrunta cu aceeaşi afecţiune.
De asemenea, potrivit doctorulzilei.ro, fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră beningnă a femeilor de vârstă fertilă.
De regulă, 3 din 4 femei dezvoltă fibroame uterine pe parcursul vieţii, dar majoritatea nu sunt conştiente de prezenţa lor, deoarece fibroamele uterine nu provoacă, de multe ori, vreun simptom. Dacă mama a avut fibroame uterine, ai un risc crescut de a dezvolta şi tu.
Foto: doctorul zilei
Comentariile sunt închise